четвер, 11 вересня 2008 19:15

Розбили 150-кілограмову черепаху

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Скульптор Олег Рябо в підсобці житлово-комунального господарства №3 Комсомольська поряд із залишками розбитої черепахи показує бетонні її частини. Сподівався, що їх можна склеїти
Скульптор Олег Рябо в підсобці житлово-комунального господарства №3 Комсомольська поряд із залишками розбитої черепахи показує бетонні її частини. Сподівався, що їх можна склеїти

24 серпня по вул. Леніна з дитячого майданчика міста Комсомольськ зірвали з арматурою бетонну черепаху. Її вага — майже 150 кг. Тягли до проїжджої частини метрів 50, розбили на дорозі.

— На другий день мені сказали перехожі, потім я побачив сюжет по місцевому телебаченню. Кажуть, було чоловік 15, яким по 16–17 років. Щось вони тут розпивали, шуміли. Уся міліція була задіяна біля гостей, які приїхали на фестиваль "Калинове літо на Дніпрі" в Комсомольську, — розповідає скульптор Олег Рябо, 53 роки. — Cподівався, що її розбили не на дрібні частини і їх можна склеїти. Але коли побачив обламки в житлово-комунальному господарстві N3, зрозумів, це нереально. Там навіть не всі куски.

На дитмайданчику, який відкрили два роки тому, поряд із черепахою був перекинутий лев. Ведмедя оббили. Рябо показує, як зашпаклював експонат. Один із двох бобрів пошкоджений. Голова та мішок другого синього кольору. Неподалік такою ж фарбою великими буквами написано: "Кузя, Лен., 21, кв. 38". Унизу підпис — "Дракон".

— Це не вандалізм, а хуліганство. Сталося воно о восьмій вечора. Свідків немає, є підозрювані. Із ними працюють. Порушено кримінальну справу. Більше ми вам нічого не скажемо, бо триває слідство. Вину треба доказати. Про покарання можна казати тоді, коли справа дійде до суду. Підождіть, якщо вона туди ще дійде. Патрулювати вулиці мала б громадська міліція, — каже начальник Комсомольського відділення міліції Володимир Лоза.

Звертаюся до голови правління громадської організації "Громадське формування з охорони громадського порядку "Міська міліція" 45-річного Сергія Хряпи:

— А навіщо воно вам потрібно? Чого ви до мене прийшли? Навіщо цю тему роздувати? Це пошкодження майна, а не хуліганство. Хай начальник міліції дає вам інформацію. Ми не можемо замінити функції міліції. А забезпечувати охорону міста маємо разом із ними. Біля кожної черепахи поставить охорону не можемо. Кримінальну справу не порушено — немає за що. Там тільки пошкодження майна й більше нічого. А щоб її порушити, треба, щоб сума збитку сягнула 50 тисяч гривень. А який тут збиток — купу бетону розбили, ніякої цінності. Це що жива черепаха? Ми можемо лише говорити, як падлюки діти таке зробили і як їх виховали батьки. Винних так і не встановлено. Але я вам кажу, це діти з благополучних сімей.

Олег Рябо не сподівається, що міліціонери покарають винних.

– 2000-го стався подібний випадок. Тоді гнома зламав механік парку Микола Матвійчук. Він зізнався. Його не покарали. Ходив при краватці на роботу вже до міськвиконкому й насміхався, — каже скульптор. — Місто маленьке: в одного тато — начальник, мати іншого має зв"язки. У випадку пошкоджень начальник відділу капіталовкладень та інвестицій міськвиконкому Олександр Кравченко пред"являє претензії, що мої роботи неякісні.

За два тижні до цієї події від приміщення РАЦСу намагалися викрасти скульптурну композицію "Малюк у капусті". Його витягли із землі. Удруге спробували у дні фестивалю "Калинове літо на Дніпрі". Нині скульптуру забетонували.

Розбита черепаха лежить за ґратами в підсобці житлово-комунального господарства N3.

Зараз ви читаєте новину «Розбили 150-кілограмову черепаху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі