вівторок, 04 грудня 2012 00:29

"Морський старт" запустив у космос 35-ту російсько-українську ракету "Зеніт-3SL"

"Морський старт" запустив у космос 35-ту російсько-українську ракету "Зеніт-3SL"
ФОТО: news.am

Російсько-українська ракета "Зеніт-3SL" з європейським телекомунікаційним супутником Eutelsat-70B стартувала з плавучої стартової платформи "Одіссея" з екваторіальної частини Тихого океану, повідомили "Інтерфаксу-АВН" в центрі управління польотами ракетно-космічної корпорації "Енергія" (Москва).

"Це третій з початку року старт ракети "Зеніт" за програмою "Морський старт. Приблизно через 9 хвилин після старту розгінний блок разом з космічним апаратом повинні відокремитися від другої ступені ракети і продовжити автономний політ", - повідомив представник РКК "Енергія" Анатолій Хабаров.

Згідно циклограмі польоту, через 2 хвилини 30 секунд після старту від ракети носія відокремиться перша ступінь, в кінці 4-ї хвилини - головний обтічник, на 9-ій хвилині - друга ступінь. Через 10 секунд після відділення від другої ступені ракети повинен почати роботу двигун розгінного блоку ДМ-SL, який пропрацює за два включення в цілому близько 10 хвилин. Відділення космічного апарату Eutelsat-70B від "разгонника" заплановано на 01:50 мск 4 грудня.

Наступний пуск по даній програмі попередньо запланований на січень 2013 року (Intelsat 27).

Космічний апарат Eutelsat-70B на геостаціонарній орбіті займе точку 70,5 град. сх. довготи і замінить супутник Eutelsat-70A. Новий супутник має більш широкі можливості передачі даних в Ku-діапазоні. Він буде використаний для підтримки широкого спектру професійних додатків, включаючи державні послуги, широкосмуговий доступ, GSM-зв'язок і відео-зв'язок в країнах Європи, Африки, Центральної і Південно-східної Азії.

Пуски ракет "Зеніт-3SL" здійснюються міжнародним консорціумом "Морський старт", створеним в 1995 році. У 2010 році завершилася реорганізація компанії. Сьогодні штаб-квартира Sea Launch AG розташовується в Берні (Швейцарія). 95% акцій Sea Launch AG належать компанії Energia Overseas Limited, що є "внучкою" ракетно-космічної корпорації "Енергія"; дочірньому підприємству американської корпорації Boeing належать 3% акцій; норвезької суднобудівної компанії Aker Solutions - 2%.

У 2012 році за програмою "Морський старт" вже виконані два успішних пуски ракет-носіїв "Зеніт-3SL".

Консорціуму "Морський старт" здійснив, без урахування сьогоднішнього, 34 пуску ракет "Зеніт-3SL" з рухомої платформи в Тихому океані, один із яких був частково успішним і два - аварійними.

Зараз ви читаєте новину «"Морський старт" запустив у космос 35-ту російсько-українську ракету "Зеніт-3SL"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі