четвер, 06 червня 2024 10:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністерство енергетики розкритикувало матеріал Financial Times про Україну

Міністерство енергетики розкритикувало матеріал Financial Times про Україну
Міненерго звинуватило Financial Times у поширенні ІПСО. Фото: ДСНС

Міністерство енергетики України розкритикувало свіжий матеріал Financial Times щодо знищення РФ української енергетики.

Стаття має ознаки дезінформації та ІПСО в інтересах країни-агресорки, зазначили у міністерстві. Журналісти написали, що від початку повномасштабного вторгнення Росія знищила понад 50% виробництва електроенергії в Україні, тому генерація впала з 55 до 20 ГВт. Також, посилаючись на слова анонімних українських чиновників, у статті йшлося про те, що взимку українці, можливо, будуть проводити більшу частину для без електроенергії.

"5 червня у британському виданні вийшла стаття під назвою Russia has taken out over half of Ukraine power generation, яка має ознаки інформаційно-психологічної операції, носить маніпулятивний характер і просуває наративи ворога. Перекладені уривки статті були передруковані багатьма українськими медіа та опубліковані в низці телеграм-каналів і викликали резонанс у суспільстві", - звітує відомство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Укренерго сказали, коли очікують найважчу ситуацію в енергосистемі

Стаття посилається на анонімні джерела в українському уряді.

"Це ставить під сумнів достовірність наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами. Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними. Наприклад, неназваний представник української влади у статті стверджує, що люди повинні готуватися до життя в холоді і темряві. Таке твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення", - наголошують в Міненерго.

У публікації також ідеться про неправдиву інформацію, яку подають як факт. Зокрема про те, що 31 травня ухвалили рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення у два рази.

"Це є відвертою брехнею і маніпуляцією. Адже розмір тарифу збільшився на 63%. Є велика різниця між 60 та 100%. Щоб надати матеріалу видимість достовірності, у статті змішуються правдиві і фальшиві дані та містяться апелювання до емоцій читача", - підкреслили там.

У своїй статті видання написало, що взимку українці більшу частину доби проводитимуть без електроенергії. Зокрема секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко повідомив, що метою РФ, ймовірно, є створення непридатного життя для українців.

Своєю чергою керівник відділу досліджень енергетики і клімату Київської школи економіки Борис Додонов, на якого посилається FT, заявив, що через збільшення імпорту електроенергії з ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт і введення в експлуатацію більшої кількості газових електростанцій, вищому керівництву України доведеться піти на підвищення тарифів. У січні він спрогнозував лише дві-чотири години електроенергії на добу.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство енергетики розкритикувало матеріал Financial Times про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі