четвер, 19 червня 2008 18:03

Микола Кошовий звів на городі вітроелектростанцію

Житель села Волинка Сосницького району Чернігівщини Микола Кошовий, 45 років, змайстрував електрокотел, а на городі поставив вітрову електростанцію.

— У наш час користуватися електрокотлом від загальної мережі дуже дорого, — пояснює чоловік. — Кіловат для села коштує 22 копійки. Вдома зараз стоїть бойлер для води, то він електрики затягує... Влітку до 70 гривень платили, зимою — більше 100.

Вітроелектростанцію Кошовий зробив за зиму.

— Вітер крутитиме п"ятикіловатний електрогенератор, — пояснює принцип роботи. — Він може виробляти 380 вольт енергії. Але для цього треба, щоб був хороший вітер. Для мене було б добре, щоб виходило хоча б 220 вольт. Ця електрика для холодильників і телевізорів не підходить, бо там частота не така. Для котла ж згодиться.

Селянин уже випробував станцію. У негоду вітер побив лопаті.

— Із городами впораюся, полагоджу. Поставлю лопасті горизонтального і вертикального обертання. Куди вітер дутиме, туди вітряк крутитиметься.

Микола Кошовий зі школи захоплюється електротехнікою. Зробив ворота, якими керує з дистанційного пульта.

Зараз ви читаєте новину «Микола Кошовий звів на городі вітроелектростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі