субота, 09 липня 2011 13:23

"Ми психічно не дуже здорова нація" - Покальчук про буття українців

"Ми психічно не дуже здорова нація" - Покальчук про буття українців

Розвиток українського суспільства в останні двадцять років відзначився кардинальною перебудовою соціальної структури. Бомжі та олігархи тепер не дивина для "пересічного" українця. Такі значні соціальні зміни не могли не вплинути й на його психологію.

Олег Покальчук, соціальний психолог, 55 років.

У сучасному українському соціумі є відмінність між психологією соціальних груп?

- Так. Лише з тією відмінністю, що в українському суспільстві єдиний сильний клас — клас сучасного поміщика. Безумовно, український поміщик це ідеальний образ української мрії. У 1917 році українські селяни були раді від отримання земель, адже вони теж хотіли бути поміщиками. І перше, що вони почали робити — не давати іншим поміщикам сіяти й збирати врожай. Сьогоднішня заздрість до сучасних поміщиків, у нас вона символізована в ситуації довкола Межигір'я, цілком національна риса. Єдине, що тут варто зазначити, нічого не зміниться, якщо поміняти людей місцями. Всі будуть так поводитись, ніхто не віддасть свій маєток. Тому сучасне українське суспільство є абсолютно автентичним.

Для українців буття визначає свідомість чи навпаки?

- Україна - явище надзвичайно приземлене та практичне. Тут я б сказав, що на поведінку більше впливають прості матеріальні цінності. Духовні цінності, як правило, у другій двадцятці по більшості опитувань. Звісно, довіра до церкви надзвичайно висока. Я думаю у нас перекіс свідомості, ми психічно не дуже здорова нація. Я думаю, що у нас все ж буття визначає свідомість. Але демагогія політиків нав'язує нам твердження, що свідомість (дух) визначає українське буття. Ми мало відрізняємось від інших людей. Тільки європейці й американці кажуть це прямим текстом. Вони кажуть: так, у нас буття первинне, ми суспільство споживачів, але при цьому духовність у нас займає своє місце згідно Конституції. Вони в цьому сенсі чесні перед собою.

Ми ж - брехуни, бо не просто суспільство споживачів, ми - суспільство жадних споживачів, які говорять про те, що їм матеріального не треба, а от духовні цінності у нас займають провідне місце. Тому нас легко дурити, чим всі від Росії до США й займаються. Думаю, кризова терапія змінить нашу філософію й ми почнемо називати речі своїми іменами. Це боягузтво, коли люди говорять одне, а думають й діють по-іншому і за це завжди треба платити.

Які психологічні зміни чекають на українців в короткостроковій перспективі?

- Гадаю повинні пройти серйозні зміни. Ми проїдали те, що позичали, але нам доведеться платити. Можливо, це відбудеться вже цієї осені, бо нова голова МФВ сказала, що буде з холодним серцем ставитись до своїх обов'язків, тому нам доведеться затягувати пояси економічно й це має вплинути на свідомість. Думаю, що буде серйозна криза, ми традиційно будемо звинувачувати чинну владу. Влада буде кивати на попередників. Я думаю, що й у світі відбудуться зміни й це потягне за собою українську ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «"Ми психічно не дуже здорова нація" - Покальчук про буття українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі