четвер, 17 березня 2022 01:27

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ми повинні шукати нові гарантії" - Зеленський про створення нового оборонного союзу в Європі

"Ми повинні шукати нові гарантії" - Зеленський про створення нового оборонного союзу в Європі
Зеленський знову порівняв блокаду міста з подіями у Ленінграді у часи Другої світової війни. Фото: пресслужба Офісу президента

За останню добу із Маріуполя вдалося евакуювати понад 6 тис. громадян. Із них більше двох тисяч - діти.

Російські військові відкрили мінометний вогонь по ділянці дороги між Василівкою та Камʼянським у Запорізькій області, повідомив президент України Володимир Зеленський у зверненні до українців.

"У блокадному Маріуполі російська авіація цілеспрямовано скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі міста. Там ховались від обстрілів сотні людей. Будівля зруйнована. Кількість загиблих ще невідома. Серце розривається від того, що Росія робить з нашими людьми, з нашим Маріуполем, з нашою Донецькою Областю", - наголосив президент.

Також Зеленський знову порівняв блокаду міста з подіями у Ленінграді у часи Другої світової війни.

"Кого ви наслідуєте? Ми не забудемо кожного, чиє життя забрали окупанти", - зазначив Зеленський.

За словами глави держави, проти Росії потрібно ввести нові пакети економічних санкцій. Президент у зверненні до Конгресу Сполучених Штатів Америки наголосив про необхідність створення нового оборонного союзу в Європі задля посилення гарантій безпеки на континенті.

"Я звернувся і до Сполучених Штатів, і до усіх відповідальних держав щодо створення нового обʼднання "U-24" - нового союзу, який гарантуватиме, що кожен агресор отримає скоординовану відповідь світу, швидко та ефективно. Не через тиждень, місяці, роки, а за перші 24 години від нападу. Ми не можемо більше довіряти існуючим інституціям. Ми не можемо більше сподіватися на те, що бюрократи в міжнародних організаціях швидко зміняться. Тому ми повинні шукати нові гарантії, створювати нові інструменти, брати тих, хто має хоробрість робити те, що вимагає справедливість", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти атакували ракетами Сарни

Зеленський пообіцяв, що українці зможуть відновити втрачене внаслідок бойових дій житло за кошти держави.

"Ми вже працюємо над програмами оновлення нашої країни після війни. Я обіцяю кожному українцю, який втратив свій дім, квартиру унаслідок бойових дій чи обстрілів, що держава відновить усе самостійно. Ми зможемо швидко відбудувати нашу державу, якими би не були збитки. Це буде історична відбудова за проєктом, який надихатиме світ так само, як і наша боротьба за свободу", - наголосив він.

Головними вимогами на переговорах із РФ для Зеленського є завершення війни та збереження сувернітету України.

"Вранці, у четвер, виступатиму перед Німецьким парламентом. Продовжу боротися за ще більшу підтримку України, за ще більший тиск на Росію заради нашої спільної перемоги. Заради миру для нас делегація України говорить з делегацією Росії. Я хочу, щоб мене зараз всі почули. Переговори продовжуються. Мої пріоритети на переговорах абсолютно зрозумілі: завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності, реальні гарантії для нашої країни, реальний захист для нашої країни" - сказав Зеленський.

Україна приєдналася до системи ENTSO-E - європейської енергомережі.

Наша країна стає енергетично незалежною, і це історичний день, пояснив Шмигаль.

У день початку війни з Росією Україна остаточно від'єдналася від енергетичної системи країни-агресора та Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «"Ми повинні шукати нові гарантії" - Зеленський про створення нового оборонного союзу в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі