вівторок, 16 квітня 2024 02:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Майже 5 млн українських біженців не повернуться додому - висновок експертів

Майже 5 млн українських біженців не повернуться додому - висновок експертів
Українські біженці не повернуться додому. Фото: Getty Images

Приблизно 4,9 млн українців перебувають за кордоном у статусі біженців.

Повернути їх буде дуже важко, навіть коли закінчиться війна і не буде повторної загрози. Про це сказав старший економіст Центру економічної стратегії Володимир Ланда в ефірі "Українського радіо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща готує суттєві зміни в допомозі біженцям з України

Найголовніший аспект, який змушує українців залишатись за кордоном - це безпека. На другому місці - це питання житла, особливо для тих, хто його втратив, на третьому місці - наявність роботи,

"Щоб людина повернулася, вона повинна мати житло, повинна розуміти, що діти матимуть освіту і гарантовану безпеку. Це дуже важке завдання", - сказав Ланда.

Українки з дітьми за два роки проживання за кордоном встигли адаптуватися, облаштували побут, діти влаштовані в садки та школи, тобто повернення в Україну - особливо для тих, в кого тут зруйноване житло, теж стрес, пояснили експерти.

Водночас в ООН вважають, що від 60-80% біженців з України хочуть повернутися додому. Для цього українському уряду потрібна хороша стратегія щодо повернення своїх громадян із-за кордону.

У жовтні Європейський Союз продовжив термін дії механізму тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року.

До початку повномасштабного вторгнення в Україні проживало 41,1 мільйона людей, за даними Держстату. І ця цифра лишалась незмінною з 2014 року, попри окупацію частини Луганської та Донецької областей. Однак станом на 2024 рік підраховано, що на підконтрольній території України знаходиться 31 млн українців. І процес скорочення населення продовжується.

Зараз ви читаєте новину «Майже 5 млн українських біженців не повернуться додому - висновок експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі