пʼятниця, 21 травня 2010 16:44

Львів'яни нарахували 1100 пам'ятників Тарасу Шевченку у світі

Львів'яни нарахували 1100 пам'ятників Тарасу Шевченку у світі

Карту "Пам'ятники Тарасові Шевченку в Україні та за кордоном" презентували у Львові. Її видали з ініціативи благодійного фонду "Україна-Русь". Тут подано інформацію, скільки пам'ятників поетові є в областях України і за кордоном.

"У світі нараховується близько 1100 пам'ятників Шевченку", - розповів президент фонду Ростислав Новоженець. - Майже половина з них – 430 – у трьох галицьких областях. У Рогатинському районі Івано-Франківщини на 51 населений пункт налічується 31 пам'ятник Шевченку. Найменше монументів на Харківщині – лише чотири. Для порівняння, пам'ятників Пушкіну у світі не більше двохсот".

Карта інформує, що пам'ятники поету є у 48 країнах світу.

"Найоригінальніший встановлений на піку Шевченка у Кабардино-Балкарії, на висоті 4200 метрів над рівнем моря, - додав директор музею-кімнати Тараса Шевченка Роман Наконечний.

Найвищий пам'ятник відкрили п'ять років тому у Ковелі Волинської області. Його висота сім метрів, а вага – двадцять тонн. Найдавніший з існуючих донині пам'ятників стоїть у селі Лисиничі біля Львова. Його встановили у 1911 році.

"Було п'ять спалахів активності встановлення пам'ятників Тарасу Шевченку. Останній підйом був за президентства Віктора Ющенка – у ці роки було встановлено багато пам'ятників за кордоном", - відзначив Новоженець.

Наклад карти – тисяча примірників. Їх безкоштовно розповсюдять у державних установах і навчальних закладах.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни нарахували 1100 пам'ятників Тарасу Шевченку у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі