вівторок, 06 жовтня 2009 11:44

Лукашенко відправив міністра просити в Путіна 500 млн доларів

Сьогодні в Москві глава російського уряду Володимир Путін зустрінеться з білоруським прем"єр-міністром Сергієм Сидорським. За офіційною інформацією, під час зустрічі планується обговорити актуальні питання торговельно-економічної співпраці двох країн.

Білорусь незабаром підпише угоду про створення колективних сил оперативного реагування (КСОР) ОДКБ, стверджують у білоруському парламенті. Президент Олександр Лукашенко вже ухвалив відповідний указ, заявив голова парламентської комісії з національної безпеки Віктор Гумінський.

У парламенті Білорусі вважають, що створенню КСОР не стане на заваді конституційна заборона на участь білоруських військових в конфліктах на території інших держав, передає "Інтерфакс".

Нагадаємо, в червні цього року через "молочну війну" з Росією Лукашенко не приїхав до Москви на саміт Організації Договору про колективну безпеку. 14 червня угоду про КСОР підписали без представників Мінська. На початку серпня білоруський лідер брав участь у неформальному саміті блоку в Киргизії, але Білорусь так і не прийняла головування в ОДКБ і не погодилася підтримувати створення КСОР.

Білоруський прем"єр проситиме у Путіна кредит

Мінськ не приховує, що головна тема зустрічі - виділення Білорусії останніх 500 мільйонів доларів зі схваленого раніше двомільярдного російського кредиту, зазначає "Комерсант". Втім, перед самим приїздом Сидорського міністр фінансів РФ Олексій Кудрін заявив, що Росія не стане кредитувати білоруську економіку. У Мінфіні вважають, що Мінськ не зможе повернути борги.

У Кремлі також припасли цілий список претензій до білоруських властей. Москва незадоволена політикою і Мінська (той не визнає Абхазію і Південну Осетію), і неготовністю виконувати економічні обіцянки (не поспішає розвивати співпрацю в нафтогазовій сфері).

Очевидно, що сьогоднішні переговори будуть нелегкими. Однак у Мінську все-таки розраховують, що за підсумками переговорів Сидорський відвезе з Москви заповітні 500 млн доларів. "Домовленості про те, що РФ надасть кредит, не знято. Наше звернення було, і підходів своїх ми поки не змінювали", - зазначив міністр фінансів Білорусії Андрій Харковець.

За матеріалом: NEWSRu

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко відправив міністра просити в Путіна 500 млн доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі