пʼятниця, 02 жовтня 2009 16:12

Лукашенко не зміг чітко пояснити, чому не визнає Абхазію

Лукашенко не зміг чітко пояснити, чому не визнає Абхазію

Які ж саме сили в Росії завадили Мінську вчасно визнати незалежність Південної Осетії і Абхазії, не зміг пояснити президент Білорусії Олександр Лукашенко на прес-конференції в п"ятницю.

Близько року тому Цхінвалі і Сухумі звернулися до парламенту Білорусі з проханням визнати незалежність республік. Очікувалося, що білоруські депутати розглянуть питання на попередній сесії, але цього не сталося, термін розгляду не визначений досі.

"Те, що ми не визнали ще Південну Осетію і Абхазію, на жаль, сам союзник винен ... Комусь в Росії хотілося нас нахилити. Або навпаки хотілося, щоб ми не визнавали незалежність Південної Осетії і Абхазії. Почали нас в центральних ЗМІ , підконтрольних державі, труїти. Мовляв, ми не дали 500 мільйонів і вони не визнали незалежність. Наче я за гроші повинен визнавати або не визнавати. Я тоді сказав їм: "Стоп, хлопці, так не буде", - заявив Лукашенко.

За його словами, він закликав російську сторону до терпіння.

"Я думаю, ми розберемося з цим питанням", - сказав президент Білорусії.

Торкаючись тиску на Білорусь з боку Європи та Америки з цього питання, Лукашенко сказав: "Я тоді звернувся до європейців і американців: "Ви нам Росію замініть?". Вони відповіли:"Ні". Так чого ви нас тиснете?".

Він повідомив, що в Білорусії і Абхазії прекрасні відносини. "В Абхазії я дуже хороша людина для них", - сказав Лукашенко, і пояснив чому, пригадавши, як "за Єльцина і Шеварднадзе готувався проект документа для ухвалення в СНД, відповідно до якого, Абхазії оголошувалася блокада. "Я тоді сказав, що я не буду підписувати це рішення. Якщо ввести блокаду, люди загинуть. І в Абхазії це пам"ятають", - розповів Лукашенко.

Він повідомив, що при збройному конфлікті в минулому році на території республік Південна Осетія і Абхазія Білорусь однозначно зайняла позицію Росії.

Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії в серпні 2008 року. У відповідь Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою і оголосив дві закавказькі республіки окупованими територіями.

За матеріалом: РІА Новини

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко не зміг чітко пояснити, чому не визнає Абхазію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі