середа, 29 серпня 2007 15:52

Луговий: Причина смерті Литвиненка невідома

Підприємець Андрій Луговий, обвинувачений британською прокуратурою у вбивстві екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка заявляє, що ніхто не знає від чого той помер.

"Йдеться про смерть Литвиненка від радіоактивної речовини, але доказів цього ніхто не бачив", - сказав Луговий на прес-конференції для британських журналістів.

Андрій Луговий вважає винним у вбивстві Литвиненка, а також причетним до загибелі журналістки Анни Політковської, Бориса Березовського.

"Спочатку готувалася провокація. Думаю, повинен був бути ланцюжок "Політковська - Литвиненко - Трегубова" (журналістка Олена Трегубова)", - заявив Луговий.

За словами Лугового, Борис Березовський зустрічався з ним незадовго до смерті Литвиненка і обговорював питання охорони Олени Трегубової, яка покинула Росію в 2006 році незабаром після того, як написала книгу "Записки кремлівського діггера". При цьому Березовський уточнював, чи працюють люди, які будуть охранят Трегубову, в компанії Лугового.

"Він (Березовський) наперед готував собі алібі", - вважає Луг.

Британці звинувачують Лугового в причетності до вбивства Литвиненка і продовжують добиватися від Росії його видачі, не дивлячись на відмову, яку дістали від Генпрокуратури РФ. Своє рішення російська прокуратура мотивувала тим, що Конституція країни забороняє екстрадицію росіян.

Ситуція навколо "справи Литвиненка" стала причиною загострення відносин між двома країнами. Зокрема, Великобританія оголосила про висилку чотирьох російських дипломатів, Росія відповіла симетричними заходами.

Що біг до Великобританії в 2000 році екс-офіцер ФСБ Литвиненко помер на 44-му році життя в листопаді 2006 року. Фахівці британського Агентства з охорони здоров"я виявили в тілі Литвиненка значну кількість радіоактивного полонія-210. Проте офіційного висновку про причини смерті і результати розтину влади Британії так і не оприлюднили.

Досі Росія так і не отримала від британців яких-небудь доказів причетності підприємця Андрія Лугу до вбивства екс-офіцера ФСБ РФ Олександра Литвиненка, заявив раніше глава Слідчого комітету при Генпрокуратурі РФ - замгенпрокурора Олександр Бастрикин, відзначивши що російська прокуратура виконала великий об"єм слідчих дій у справі Літвіненко, "але наблизитися до істини, хто скоїв цей злочин, поки не вдалося", передає РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Луговий: Причина смерті Литвиненка невідома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі