понеділок, 01 грудня 2008 13:51

Лідер клану піратів, що захопив "Фаїну", навчався військовій справі у Харкові

Вчора загарбники пообіцяли з дня на день звільнити "Фаїну". Сума викупу може скласти $1,5-2 мільйони. Як вдалося з"ясувати, один з піратських босів вчився в Харкові, а СБУ намагалася натиснути на піратів через земляків, які проживають в українській столиці місцевої общини Сомалі, - у Вінниці. "Вони хотіли, щоб ми розповіли їм про піратів і хотіли через нас вийти на загарбників "Фаїни", - розповів сомалієць Ахмед (імена африканців змінені).

Проте, у СБУ не врахували, що більшість сомалійців, які проживають в Україні, - представники гноблених малих кланів з південного регіону країни, не пов"язаного з піратами. Тоді як захоплення судна здійснили представники двох з чотирьох пануючих кланів - клану Хавіє і клану Дород. "Агенти намагалися підійти до нас по-різному. Спочатку загрожували депортацією, потім обіцяли всім надати статус біженців", - розповідає Ахмед. Працівники спецслужб вийшли на декількох людей, побічно пов"язаних з піратами. У тому числі і на Мустафу - його родичі пов"язані з піратами і живуть в автономному північному регіоні Пунтленд, недалеко від берега якого і знаходиться "Фаїна".

Як розповів сам Мустафа, на прохання співробітників СБУ він подзвонив своїм рідним, чудово знаючи, що результату все одно не буде. План СБУ з використання українських сомалійців як контрзаручників і сполучної ланки з батьківщиною був спочатку провальним. "Ви не уявляєте, наскільки низька у нас цінність одного людського життя. Піратів не цікавлять ніякі аргументи окрім грошей. Крім того, в країні панують такий хаос і постійна міжкланова боротьба за владу, що людина, яка виїхала звідти, вмить втрачає який-небудь вплив на те, що відбувається", - відзначив Мустафа.

За словами африканців, піратство стало фактично основним напівдержавним бізнесом для двох найстабільніших автономних регіонів країни - Самаліленда і Пунтленда. "Один з тих, хто керує піратським бізнесом, - номінальний президент Сомалі і керівник Пунтленда Абдулла Юсуф Ахмед. Він вчився у вас, в одному з військових вузів Харкова", - розповідає Ахмед. Абдулла Юсуф Ахмед - один з керівників того самого клану Дород, другого за силою в Сомалі, члени якого брали участь в захопленні "Фаїни".

Пірати Сомалі захопили "Фаїну" 25 вересня. На борту корабля знаходилися 33 танки Т-72, 6 установок залпового вогню, гранатомети і боєприпаси. У полон потрапили 17 українців, 3 росіяни і громадянин Латвії. Офіційно вантаж призначався Кенії. Але представники 5-го флоту США не раз заявили, що кінцевим пунктом постачання міг бути Судан, повідомляє 24.UA

Зараз ви читаєте новину «Лідер клану піратів, що захопив "Фаїну", навчався військовій справі у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі