понеділок, 21 вересня 2009 16:10

Квартири в Києві будуть дешевшати до початку зими

Квартири в Києві будуть дешевшати до початку зими

Протягом осені вартість вторинного житла в Києві буде знижуватися, вважають незалежні експерти з нерухомості.

Сподівання ріелторів на осіннє пожвавлення ринку вторинної нерухомості вже не втілилися у життя. За кількістю угод кінець серпня-початок вересня цього року стали одними з найбільш невдалих цього року.

На думку президента Союзу фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова, серпень став одним із найбільш невдалих для галузі місяців, така ж ситуація спостерігається й у вересні.

Зниження інтересу з боку покупців констатують і столичні агентства нерухомості. За словами аналітика АН "Планета Оболонь" Володимира Коломейка, якщо в червні до них надійшло 510 заявок на пошук квартир, у липні - 501, то в серпні - лише 360. В агентствах нерухомості відзначають, що ситуація не поліпшилася й у першій половині вересня.

Однією з причин відсутності активності на ринку стали різкі коливання курсу гривні, які завжди були стримуючим фактором як для продавців, так і для покупців. Не менш вагома причина - скорочення кількості громадян, які мають достатню для придбання житла кількість коштів.

Конкуренцію сегментові вторинного ринку нерухомості раптом почали складати забудовники. Генеральний директор компанії "Т.М.М." Микола Толмачов стверджує, що продажі квартир у комплексах з високим рівнем готовності, які вони зводять, почали зростати з середини серпня. А за першу половину вересня було реалізовано в два рази більше апартаментів, ніж місяцем раніше.

Подібну ситуацію констатують і в холдингу "Київмістобуд", представники якого пов"язують таку тенденцію з наближенням термінів введення в експлуатацію низки об"єктів.

У той же час, як і раніше, у більшості агентств з нерухомості кажуть, що ринок уже сягнув цінового дна, нижче якого вартість нерухомості вже не опуститься. Мовляв, сподіватися на те, що можна буде придбати однокімнатну квартиру за 30-40 тисяч доларів, не варто, бо подібні пропозиції зустрічалися лише в період паніки на ринку на початку нинішнього року.

Разом із тим, вивчення оголошень про продаж нерухомості в спеціалізованих друкованих та Інтернет-ресурсах свідчить про те, що ріелтори лукавлять.

Протягом літа вартість низки виставлених на продаж квартир знизився на 10-15%. Якщо в липні велика частина "одиничок" площею від 34 квадратних метрів, розташованих неподалік від метро, в 20-25-річних будинках, пропонувалася за 68-70 тисяч доларів, то зараз вони виставлені за 58-60 тисяч доларів.

Найбільш затребуваними на ринку як і раніше, є однокімнатні квартири, на які нині приходиться близько 60% всіх угод.

Гостинку площею 22 квадратних метри в одному зі спальних районів столиці зараз можна придбати за 42-44 тисячі доларів, тоді як ціна хрущовок починається з 50-52 тисяч, "чешок" - з 52-55 тисяч, а "одиничок" з гарним ремонтом, недалеко від станції метро - з 58-60 тисяч доларів.

Менш затребуваними є двокімнатні квартири, на які приходиться близько 25% продажів. У цьому сегменті найдешевші - хрущовки площею 40-44 квадратних метри із суміжними кімнатами, розташовані на лівому березі, у віддалених від метро районах. За них просять 58-60 тисяч доларів, щоправда, пропозицій з такими цінами небагато. Таке ж житло у спальних районах правого берега буде коштувати вже 66-67 тисяч доларів.

Двокімнатні квартири в будинках, побудованих за чеським проектом, обійдуться покупцеві не менш ніж у 70-75 тисяч доларів, а в новіших будинках їхня ціна стартує з 80-85 тисяч доларів.

Найменшим попитом користуються три- і чотирикімнатні апартаменти, мінімальна вартість яких становить 75 тисяч доларів.

Нагадаємо, протягом року в Києві суттєво впав і попит на оренду квартир. В той же час, пропозиція на цьому ринку рекордно зросла.

З початку року орендні ставки в столиці суттєво знизилися і, на думку експертів, протягом осені знизяться ще на 5-10%.

За матеріалом ТСН

Зараз ви читаєте новину «Квартири в Києві будуть дешевшати до початку зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі