четвер, 23 травня 2013 14:56

Кримські татари "спалили" генконсула Росії разом зі Сталіним
7

Фото: Фото: an.crimea.ua

Під час пікету кримських татар біля будівлі Генконсульства Росії у Сімферополі, учасники акції вимагали від президента Росії Володимира Путіна негайно відкликати генерального консула РФ у Сімферополі Володимира Андрєєва, який у своєму інтерв'ю місцевому телеканалу виправдав депортацію кримських татар.

Пікет зібрав близько 200 осіб. Свої вимоги мітингувальники хотіли передати в руки самому генконсулу або його представникам, проте до присутніх так ніхто і не вийшов. Тоді натовп почав скандувати "Боягуз", "Виходь, боягуз", "Андрєєв-боягуз", а Рефат Чубаров повідомив, що резолюцію направлять Генконсулу поштою.

Закінчився пікет спаленням плакатів з зображення Сталіна, Берії та Андрєєва з підписом - "Андрєєв кращий друг Сталіна", повідомляють "Коментарі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські татари вимагають вислати генконсула РФ за "фашиствуючі" слова

"Ми, учасники пікету, виходимо з того, що з метою добросусідських відносин між Україною і Росією, політичне керівництво обох країн має вжити всіх заходів для того, щоб дружба між народами наших країн не могла бути поставлена ??під сумнів у результаті провокацій, що вживаються окремими високопоставленими чиновниками, до числа яких належить генконсул Російської Федерації у Сімферополі Володимир Андрєєв", - говоритися в резолюції, прийнятій учасниками мітингу в четвер у Сімферополі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в резолюції також наголошується, що відкрите публічне твердження генконсула в Сімферополі Андреева, "виправдовують скоєні злочини режиму Сталіна проти людяності, що виражалося в насильницькій депортації кримськотатарського та інших народів зі своїх земель, масових репресіях і вбивствах мільйонів людей різних національностей, є не тільки образою пам'яті убієнних, а й несуть пряму загрозу реставрації тоталітарного режиму, вносить міжнаціональну ворожнечу і ненависть в українському суспільстві".


На думку учасників акції, зі своїми твердженнями, які виправдовують злочини комуністичного режиму СРСР проти кримськотатарського народу, генконсул Росії відкрито виступив проти міжнародних зобов'язань своєї держави, що стосуються угод з питань, пов'язаних з відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів.

У зв'язку з цим учасники пікету зажадали від президента Російської Федерації Володимира Путіна негайного відкликання Володимира Андреева з посади генконсула в Сімферополі, а від президента України Віктора Януковича, Верховної Ради і Кабінету міністрів негайного оголошення його персоною нон-грата в Україні.

Також в ході акції перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив: "Ненасильство - головний наш принцип, завдяки якому ми повернулися на нашу батьківщину. Ненасильство - принцип, який завжди дозволяв міжнародному співтовариству підтримувати справедливі вимоги українських татар".

Говорячи про заяви Андреева, він сказав, що це спроба торкнутися найбільш болісних почуттів кримських татар, образити гідність, пам'ять полеглих, образити тих, що нині живуть і спробувати дестабілізувати ситуацію в Криму, спробувати включити механізми, які змусили б українську державу відвернутися від кримських татар, які б змусили державу і уряд України зійти зі шляху європейської інтеграції.

На думку Чубарова, генконсул Російської Федерації у Сімферополі "є людиною, яка хоче повернення до старого. Сьогодні він говорить про вину кримських татар, а завтра буде говорити про те, що євреї винні в тому, що був холокост, а післязавтра - скаже , що українці самі себе морили голодом".

Мітинг проходив протягом години і завершився без інцидентів.

Нагадаємо, у своєму інтерв'ю телеканалу ATR, що вийшов 21 травня ввечері, генконсул РФ у Сімферополі В. Андрєєв, говорячи про те, чому він не рекомендував російським льотчикам, учням і соратникам двічі героя Радянського Союзу льотчика-випробувача Амет-хана Султана йти на прем'єру фільму "Хайтарма", в якому на основі його біографії розповідається про депортацію кримських татар, заявив, що Росія не могла бути представлена ??на прем'єрі фільму, який "спотворює правду про Велику Вітчизняну війну".

Генконсул також висловив переконання, що "тема колабораціонізму і пособництва окупантам має бути присутнім у всіх заходах", які стосуються депортації кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари "спалили" генконсула Росії разом зі Сталіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

165

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі