неділя, 10 липня 2011 20:33

Козаки доводили на турнірі, що вони не колгоспники
58

Фото: Фото: Назарій Вакула

У суботу, 9 липня, у "Мамаєвій слободі" пройшов перший день Міжнародного лицарського турніру "Шабля "Козака Мамая". Крім козаків змагались учасники з кримського Бахчисараю, Італії (м. Ареццо), Швеції (м. Стокгольм), Польщі.

"Минуло 238 років після знищення Запорізької Січі. Цей турнір є поверненням українців у коло європейських лицарських цінностей. За часів Січі було військо запорізьке низове. Тоді козаків прирівнювали до лицарів Мальтійського ордену. Ті, хто бились проти нас, чи на нашому боці, визнають нас як лицарську націю", - розповів Костянтин Олійник, директор козацького селища "Мамаєва слобода" і організатор турніру.

За його словами, шабля козака Мамая - це алегоричний символ українського національного духу: "Коли у козаків відібрали шаблю, то перетворили їх на звичайних кріпаків, потім на колгоспників. Збереження шаблі у руках козаків означає, що у нас є національна гідність".

Поки лицарі об'їжджали українських коней, своїми співами турнір відкривав етно-гурт "Рожаниця". Після цього відбулося представлення команд, зі сцени заспівали гімн України. Майже усі глядачі підспівували стоячи, тримаючи руку на серці.

Альф Кьєльстром, який очолював швецьких лицарів, сказав, що дуже радий бути на цьому турнірі вдруге.

"Сподіваюсь у вас хороші турніри і ніхто сильно не постраждає", - зазначив він.

Учасники змагались у фехтуванні на шаблях, у швидкісній їзді на конях, у вправності зі списами. Українські козаки і кримськотатарські вершники показували вправи джигітовки.

"Цей турнір є практичною формою реалізації української національної ідеї, яка іде знизу. Не від держави, а від приватної ініціативи. Козаки завжди брали ініціативу у свої руки", - додав Костянтин Олійник.

Організаторів та учасників заходу привітав з початком турніру президент Віктор Янукович. Вони, у свою чергу, теж привітали його з днем народження на своєму сайті.

Виконати всю програму турніру у перший день завадив дощ, через який на ристалищі утворилась багнюка.

Зараз ви читаєте новину «Козаки доводили на турнірі, що вони не колгоспники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі