середа, 31 березня 2021 20:23

"Концентраційні табори на Донбасі" – про що говорити на переговорах

"Концентраційні табори на Донбасі" – про що говорити на переговорах
Костянтин Батозський: "ОБСЄ має дізнатися про концентраційні табори і репресії на Донбасі ". Фото: Gazeta.ua

Росія залучає представників окупованих територій, щоб затягнути переговорний процес. Наша делегація також має залучати людей, що постраждали від окупації. Про це Gazeta.ua сказав політолог Костянтин Батозський, коментуючи те, що ОБСЄ наділила статусом учасників Тристоронньої контактної групи "представників ОРДЛО" з російськими паспортами.

"Люди, які є громадянами РФ, але мешкають на окупованій території, використали квоту Росії, щоб бути присутніми на переговорах, – каже він. – І ОБСЄ не побачила в цьому нічого особливого, оскільки вони виступають як частина російської делегації. Це маніпуляція процедурами задля затягування переговорного процесу. Звісно, що це робиться з ініціативи Росії. Вона зацікавлена в тому, щоб змусити Україну вести прямий діалог із представниками окупованих територій та визнати ці квазіутворення політичними суб'єктами. Але ми їх ніколи не визнаємо.

Наша делегація відмовилася вести далі переговори, якщо на них будуть присутні ці люди. Вона має повне право висловлювати свій протест. Цей інцидент дає нам можливість продемонструвати всьому світу російські маніпуляції з окупованими територіями: коли ми просимо припинити вогонь або віддати полонених – Росія каже, що не може впливати на представників псевдореспублік, а коли їй треба надати суб'єктності людям з окупаційної адміністрації – вона каже: дивіться, ось представники народу Донбасу, з якими Україна має домовлятися.

ОБСЄ – велика бюрократична структура. Її мета – досягнення домовленостей. Це не арбітр і не суд – це моніторингова організація, що допомагає сторонам досягти результатів. Ми маємо цим користуватися – ввести до складу нашої делегації ще більше людей, зокрема тих, хто побував у полоні. Щоб ОБСЄ дізналася від них про те, що відбувається на Донбасі, про концентраційні табори і репресії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без Зеленського: Макрон, Меркель і Путін обговорили ситуацію на Донбасі

Ці дії не загрожують зривом переговорного процесу, вважає політолог.

"Переговорний процес вже перетворився на клей, в якому зав'язли всі ініціативи. Він у глибокій кризі, тому навряд чи введення якихось окремих осіб зрушить його з мертвої точки. Всім уже зрозуміло, що Росія використовує цей процес як інструмент продовження війни" – підсумовує Костянтин Батозський.

Речниця президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель відреагувала на переговори лідерів Франції, Німеччини та Росії. Жодні рішення про Україну не можуть ухвалювати без України.

Зараз ви читаєте новину «"Концентраційні табори на Донбасі" – про що говорити на переговорах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі