понеділок, 04 червня 2018 18:50

Колоритна культура Гуцульщини та сучасна музика - що покажуть на форумі Via Carpatia

23-30 червня у Криворівні Верховинського району Івано-Франківської області проходитиме перший міжнародний форум Східної та Центральної Європи Via Carpatia.

Організатори форуму розказали про особливості заходу та його основні "фішки".

"Ми поставили за мету не просто відродити це місце, а ще раз нагадати, що Україна є центром Європи. Ми хочемо створити такий культурний центр східноєвропейського простору, який для нас є близьким ментально. Цей простір близький для нас і культурно. Важливо, щоб українські Карпати стали центром об'єднання всього регіону, а Верховинські Карпати – Криворівня стали улюбленим місцем відпочинку для українців", - сказав народний депутат України та ініціатор форуму Микола Княжицький.

За його словами, форум покликаний привернути увагу до того, що під час адміністративних робіт, на превеликий жаль, не враховують особливості культури Гуцульського краю.

"Поселення людей, які живуть високо в горах зберігають власну культуру. Наше завдання зберегти її. Зробити так, щоб всі люди не виїхали звідти на заробітки шукати кращої долі", - додав він.

Локація CARPATIA знаходиться у селищі Криворівня, яке відоме музеями Івана Франка та Михайла Грушевського. Це приблизно 140 км від Івано-Франківська.

  На початку XX столiття гуцульське село Криворiвня перетворилося на лiтню резиденцiю тогочасного українського бомонду. Фото: kurs.if.ua
На початку XX столiття гуцульське село Криворiвня перетворилося на лiтню резиденцiю тогочасного українського бомонду. Фото: kurs.if.ua
  Криворівня. Садиба-музей Михайла Грушевського. Фото: kurs.if.ua
Криворівня. Садиба-музей Михайла Грушевського. Фото: kurs.if.ua

"Ми хочемо презентувати Верховинський район для України і Європи. Показати багато цікавого і те, що в горах дійсно збереглася та самобутність, автентика, звичаї, традиції, фольклор, музика та пісня. Це свого роду товар. Він повинен продаватися і люди мають ним милуватися. Набиратися сил і енергії. Я вірю в те, що проект покаже Гуцульщину, так само, як і закордонні гості побачать новими очима нашу землю, прокладуть місток дружби між Україною та Європою", - каже голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк.

У рамках форуму також відбудуться виступи народних колективів.

"Нам дуже хочеться, щоб сучасні саунд-продюсери приїхали і послухали ці колективи. Змогли зробити нові проекти, які ми везли б як культурний експорт в Європу, Америку і по всьому світу. Я впевнена так і буде", - сказала голова оргкомітету форуму, засновниця та президент Koktebel Jazz Festival Лілія Млинарич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоу ретро-техніки, парад капелюшків і запальні танці - що гості побачать на "Ретрофесті"

Під час форуму пройде конференція "Коло Вінценза: майбутнє Карпат". Конференція має два напрямки. Перший - регіональний, більш спеціальний. Другий - більш загальна дискусія за участі європейських політиків, представників ЄС, депутатів парламенту країн-сусідів.

"Мова йтиме про екологію Карпат, національні заповідники, інфраструктуру Карпат, туризм та інші речі, які можуть розвивати Карпатський регіон, зокрема регіон Верховини. Також буде більш загальна дискусія, яку відвідають європейські політики, представники Євросоюзу, депутати парламентів країн-сусідів Центральної та Східної Європи. Розмова буде про спільні цінності. Ми маємо вибудовувати відносини з нашими сусідами, створювати суспільний, культурний, соціально-правовий та економічний простір у час серйозних викликів", - сказав організатор конференції "Коло Вінценза" Борис Захаров.

Захаров додав, що наприкінці конференції відбудеться вручення премії імені Станіслава Вінценза. Нагородять лідерів думок різних вимірів суспільного життя. Представників місцевого самоврядування і громадянського суспільства за гуманістичне служіння і розвиток регіону.

В рамках форуму також відбудеться фестиваль українських виробників "У пошуках Made in Ukraine: зустріч в Карпатах".

"Ми відкриваємо Україну нашим підприємцям і показуємо, що насправді купувати і виготовляти українське можуть не лише у великих містах, а й у маленьких. По-друге, ми відкриваємо для наших підприємців чудовий туристичний край", - розповіла організатор фестивалю українських виробників Юлія Савостіна.

Також у дні форуму пройдуть фестиваль народної творчості імені Гната Хоткевича, фестиваль "Полонинське літо" - традиційне свято вшанування вівчарської справи на Гуцульщині та фестиваль музики та мистецтва Sounds of CARPATIA за участі відомих українських виконавців та гуртів стане яскравим завершенням форуму. Також учасників та гостей форуму чекає кінофестиваль Transcarpatia.

У п'ятницю, 8 червня, у Кам'янці-Подільському розпочнеться ІІІ Міжнародний фестиваль стилю "Ретрофест". Триватиме до 11 червня. На фестивалі презентують півсотні старих автомобілів. Зокрема, на Вірменській площі відвідувачі зможуть побачити Hanomag Sturm 1935 року випуску, Packard 120 1938-го, Horch 951 1937-го, ЗІС-110 1946 року тощо.

Зараз ви читаєте новину «Колоритна культура Гуцульщини та сучасна музика - що покажуть на форумі Via Carpatia». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі