понеділок, 17 серпня 2009 08:34

КНДР відкриває кордон з Південною Кореєю

КНДР відкриває кордон з Південною Кореєю

КНДР знову відкриє кордон з Південною Корів з метою розвитку туризму і возз"єднання сімей, сказано в повідомленні, поширеному сьогодні північнокорейським державним Центральним телеграфним агентством (ЦТАК).

Пхеньян дозволив жителям Південної Кореї перетинати кордон в якості туристів, а також відвідувати своїх родичів, які живуть на території КНДР. Раніше влада Північної Кореї неодноразово забороняла південнокорейським туристам в"їзд до країни у зв"язку із загостренням відносин.

Влада КНДР дозволила південнокорейським громадянам і заборонений в грудні 2008 року в"їзд на територію прикордонного району Кесон, де знаходяться спільні підприємства двох країн. У 2005 році в районі північнокорейського Кесона був відкритий технопарк, будівництво якого фінансувалося, в основному, Сеулом, він став символом примирення між двома Кореями.

Також КНДР дозволить возз"єднатися сім"ям, які були розділені після конфлікту на Корейському півострові 1950-1953 років.

Рішення про відкриття кордону було ухвалене під час зустрічі, що відбулася в неділю між лідером КНДР Кім Чен Іром і главою компанії Hyundai Хен Чжон Ин, яка представляла Республіку Корея.

Передбачалося, що основною метою поїздки Хен Чжон Ин в КНДР стане питання про звільнення співробітника південнокорейської компанії Ю Сон Чжіна, який був затриманий в березні цього року за критику політичної системи КНДР. У минулий четвер він був відпущений на батьківщину.

Проте зарубіжні оглядачі вважають, що на минулих консультаціях могли зачіпатися питання відновлення міжкорейських туристичних проектів, а також перспективи роботи промислового комплексу в північнокорейському Кесоні, де діють більше 100 південнокорейських компаній.

Нагадаємо, в липні 2008 року прикордонники КНДР застрелили громадянку Південної Кореї, стверджуючи, що туристка зайшла на закриту територію військового об"єкту. Після цієї події Сеул припинив потік туристів до Північної Кореї з метою безпеки.

Війна між Північчю і Півднем Корейського півострова завершилася в 1953 році перемир"ям, але до теперішнього часу між сторонами не підписаний мирний договір.

Влітку 2000 року в Пхеньяні відбулася зустріч лідерів КНДР і Південної Кореї, після чого вперше між двома корейськими державами почався період примирення. Восени 2007 року на другому саміті була запланована програма розширення співпраці, але перемога в грудні на президентських виборах в Південній Кореї Лі Мен Бака призвела до корінного перегляду політики щодо Пхеньяну.

На думку північнокорейської сторони, Лі Мен Бак всього за місяць перебування при владі відкинув міжкорейські відносини на десять років назад. Зокрема, він відмовився від всіх домовленостей між Сеулом і Пхеньяном про примирення і співпрацю, які насилу досягли його попередники з табору ліберальних демократів, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «КНДР відкриває кордон з Південною Кореєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі