Ексклюзиви
четвер, 02 січня 2014 09:28

Києвом пройшла 10-тисячна смолоскипна хода за Бандеру
28

Фото: Фото: Сергій Старостенко

"Ми не налаштовані на інциденти під час ходи. Акцію проводимо вісім років. За увесь час найдрібнішої неприємності не траплялося", - каже Андрій Іллєнко, нардеп від "Свободи".

1-го січня за годину до початку смолоскипної ходи з нагоди 105-ї річниці від дня народження Степана Бандери він стоїть біля Будинку профспілок. Поруч - однопартієць Ігор Мірошніченко. Навколо групуються люди з чорно-червоними прапорами УПА та синьо-жовтими стягами.

За кілька хвилин учасники ходи отримують від організаторів смолоскипи - дерев'яні палиці, обмотані зверху мішковиною, просоченою парафіном. Шикуються неподалік готелю "Козацький" на Майдані. О 18.00 із запаленими факелами та вигуками "Бандера, Шухевич - герої України!", "Бандера прийде, порядок наведе!", "Слава нації - смерть ворогам!" піднімаються вулицею Михайлівською на Михайлівську площу. Попереду колони - дівчина із заквітчаним портретом Степана Бандери у руках.

За п'ять хвилин від початку ходи посеред Михайлівської з'являються чоловік і жінка років п'ятдесяти. У руках тримають транспаранти з написами проти смолоскипної ходи, самі вигукують "Геть розкольників Майдану!" та "Свобода" - провокатори! Вони нас б'ють!". Кілька "свободівців" у камуфляжній формі вихоплюють з рук транспаранти і розривають. Ті швидким кроком спускаються на Майдан.

До колони долучаються нові учасники. Згодом вона розтягується на кілометр - вздовж всієї Михайлівської вулиці до Софіївської площі.

Біля скверу на Михайлівській площі транспарант із написом німецькою "Майдан не потребує факелів" стоїть германіст, 33-річний Олександр Чортенко.

Написав німецькою через асоціації із смолоскипною ходою, яку влаштовували у нацистській Німеччині після приходу Гітлера до влади.

"Бандера на мав відношення до цього. Маю багато знайомих у Німеччині. Там факели мають однозначну конотацію, тому позитивної оцінки дій "Свободи" очікувати від німців не варто. Якщо ми тут говоримо про європейський вибір, то він ніяк не поєднується з націоналізмом", - каже.

Чути звук розбитого скла, на бруківці - осколки. Хтось з третього поверху крайнього будинку на Михайлівській кинув на учасників ходи пляшку.

"Заховався гнида! Ану виходь!" - кричить жінка, одна з останніх у колоні.

Ще з десяток осіб зупинилися під балконом.

Колона тим часом переходить на вулицю Володимирську. Біля парку Шевченка звертає на бульвар Шевченка і спускається на Хрещатик. Хода завершується біля біля будівлі КМДА богослужінням.

30 грудня Володимир Кличко заявив, що політична партія "Удар" та ВО "Майдан" не має стосунку до ходи із смолоскипами.

"Це нормальна позиція Кличка. Акцію проводимо щороку. Тому жодних підстав не проводити її зараз не маємо. Ми не претендуємо, аби до неї був причетний увесь Майдан чи опозиція", - коментує Іллєнко.

За підрахунками "Свободи", у ході взяло участь 10 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Києвом пройшла 10-тисячна смолоскипна хода за Бандеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

585

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути