вівторок, 03 листопада 2015 16:00

"Кернес – це другий Янукович. Його ніхто не обирав, але вибори виграв" - активіст "Громадської варти"

"Кернес – це другий Янукович. Його ніхто не обирав, але вибори виграв" - активіст "Громадської варти"
Автор фото - Олексій Виноградов

Мером Харкова знову обрали Геннадія Кернеса. Біля дільниць працювали машини з "каруселями" - чистий бюлетень міняли на заповнений за 500 гривень. Містом їздило "таксі" до виборчих дільниць — симпатичні дівчата на джипах нібито безкоштовно підвозили пенсіонерів. Все це допомогло Кернесу знову стати мером. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua Олександр Павленко, учасник харківської організації "Громадська варта", яка з 2013 року влаштовує акції протесту в Харкові, стежать за порядком у місті, бореться із місцевими комуністами, сепаратистами і тітушками.

Чим ви займалися у день виборів і які порушення зафіксували особисто?

- На місцевих виборах я працював спостерігачем. Так нервував, що скурив дві пачки сигарет за день. Нам не дозволяли звіряти паспорти з адресами виборців. Заспокоївся, коли зрозумів: "Кернес – це другий Янукович. Його ніхто не обирав, але вибори виграв". Зранку у понеділок поїхав у Київ, відпочити морально.

Чи влаштовували ви акції проти Кернеса?

- Їздив у Полтаву на суди над Кернесом (харківського мера судять побиття майданівців торік. — Gazeta.ua). Підтримую потерпілих Сергія Ряполова і Олександра Кутяніна. Вперше з ним зіткнувся 22 лютого 2014-го, коли ми штурмом зайняли Харківську обласну адміністрацію. На сцені біля будівлі Кернес з Добкіним зібрали мітинг. Начепили георгієвські стрічки. Більшість стояли з прапорами Росії та СРСР. Бачив людей з російського Бєлгорода. Усі кримінальної зовнішності. Разом з ними стояли бюджетники, яких зігнала влада. Там були і Моторола (Арсеній Павлов, бойовик ДНР — Gazeta.ua) з Топазом (лідер харківського антимайдану, зараз перебуває у харківському СІЗО — Gazeta.ua). Поливав сепарів з пожежного шланга, який дала завгосп. З нами залишились кілька співробітників, що були на нашій стороні. Раптом щось хлопнуло - поруч кулею пробило вікно. Розлетілося на шматки. Штукатурка за спиною посипалася. По нам почали стріляти.

Як довго протрималися в адміністрації?

- Тиждень. Не встояли, бо нас було 300 проти 5 тисяч. Міліція з сепарами силою виганяли з адміністрації, - розповідає. - Ми захищалися палицями, щитами. Мали бронежилети, тактичні чи будівельні окуляри. 1 березня 2014 року нікому не прощу. Це моя крапка відліку як активіста. До нас підійшли 5 міліціонерів у касках і бронежилетах. Кажуть: "Хлопці, виходьте, якщо зможете". Потім мєнти почали лупити палицями, били усі п'ять поверхів, якими гнали нас униз. Найбільше побили тих, кого виводили через центральний вхід. Міліція викликала "швидку". З лікарні перебинтовані активісти виходили через підвали, чорні виходи, втікали через вікно, щоб не попастися в руки тітушкам.

Раніше були в ультрасі "Металіста". Чому пішли звідти?

- Через пасивну позицію харківських ультрас до сепаратистів перестав ходити на футбол. У мене на першому місці країна. Вирішив робити для неї все, що можу. За останній рік все змінилося. Фани різних команд разом воюють в АТО.

Торік у Харкові активісти знесли пам'ятник Леніну. Ви також брали участь?

- Звісно. Все починалось як простий "Марш миру". На площі Конституції під українськими прапорами зібралося 5 тисяч людей. Пішли до площі Свободи, де стояв Ленін. Хтось на мікрофон сказав, що зараз будемо валити. Ніхто не повірив, але активісти почали лізти на пам'ятник. Боялися, що Ленін впаде і провалить станцію метро. Тому вирішили відпиляти йому голову або руку. Та не долізли туди. Мучились 5 годин, поки ноги пиляли. Коли люди почали розходитися, вирізали віконечко у нозі. Ленін стояв на зацементованих залізничних рейках. До пам'ятника підвезли 3 троси. Коли Ленін похитнувся і впав, натовп закричав у захваті. Міліцію трясло. Чекали, щоб нас розірвати, але наказу ніхто не дав. Всі несли додому шматки Леніна. Мені дістались два з лицьової частини. Вдома розпиляв болгаркою й викинув.

Відчуваєте супротив місцевої влади?

- Так, наш рух намагаються придушити, але ми не боїмося. Адже Харків — рідне місто. Своїми акціями показуємо, що до нас слід прислухатися. Обличчя не ховаю, вже рік не ношу балаклаву. У грудні торік люстрували місцевого депутата Володимира Скоробагача, колишнього "регіонала". То якийсь родич Кернеса. Активно виступав торік за Росію. Бігли за ним з газовими балончиками, поки не сховався в аптеці. Дві години там сидів. Потім туди привів тітушок Олександр Барбарян, начальник охорони Кернеса. Нас було 50, їх — 30. Міліція всіх відгородила від аптеки. Хтось прорвав міліцейський кордон і визволив Скоробагача. До нас приїхало підкріплення. Розштовхали міліцію і погнали тітушок. Депутата зловили і вкинули у сміттєвий бак. Хвилин 15 закидали його зеленкою та яйцями. Так почав смердіти, що аж набрид нам.

Вам погрожуть?

- За мною почали стежити. Раз вийшов з дому у справах. За мною ідуть двоє. Стали курити, я теж закурив. На зупинці штовхнули. Почали бити ногами. Якась бабулька за мене вступилася. Скористався ситуацією і втік. Загубив телефон. Знайомому написали повідомлення, щоб готував труну. А моє фото у соцмережах антимайданівці підписали "Обличчя харківського нацизму". Під ним коментарі: "Убейте этого нациста".

Під час Революції гідності у Харкові був потужний рух антимайданівців. Досі проявляють активність чи затихли?

- Зараз висовуються менше. Та й акції у них якісь дивні. 12 червня під консульством Росії у Харкові зібралися місцеві антимайданівці, консули з Туреччини та Польщі. Прийшли привітати дипломатів з днем Росії. Ми їм сказали, що нічого йти до агресора з такого приводу. Ті відмазувались, що просто йдуть поговорити. Тоді ми повідбирали їхні подарунки. Дорогий алкоголь розбили об асфальт. У радіусі трьох кілометрів розкупили всю зеленку. За годину вона подорожчала від 3 до 10 гривень. Заляпали нею весь жовтий фасад будівлі та російський герб. Якийсь почесний гість активно висловлював російську позицію. Дерев'яна булава, яку він хотів подарувати, полетіла йому ж в спину.

Про "Громадську варту" заговорили після скандальної реєстрації "Опозиційного блоку" у Харкові.

- Того дня ми зранку прийшли під будівлю харківського Міністерства юстиції. Якісь амбали усіх відтіснили від приміщення і пішли на площу Свободи. Там був мітинг на підтримку Добкіна. Стояли бабусі й особи кавказької національності. У одного випав паспорт з придністровською пропискою. В іншого учасника ми вилучили блокнот. Вів список людей, яким мав роздати по 150 і 350 гривень. Передали його в міліцію. Тітушки з Добкіним зачинились у колишньому офісі Партії. Висунули травмати з вікон і стріляли по нас. Хлопцю з ультрасів куля попала між ребра. Якщо б вони продовжили, то отримали б коктейлі Молотова. Ми вже за гроші злили бензин з машини, що стояла поруч.

Крім участі в гучних акціях, чим ще у місті займається "Громадська варта"?

- Фарбуємо мости у жовто-синій. Комунальники перефарбовують у сірий. Якщо встигаємо приїхати на сам процес, то пишемо заяви в міліцію, що нівечать державну символіку. Шиємо стяги, розвішуємо по місту. Багато людей зупиняють машини, просять прапори, дають гроші на фарбу. Тоді радію, що Харків не такий вже і ватний. Деякі матюкаються і середні пальці тикають. Для таких в нас завжди є з собою яйця. Один чоловік привіз 80 яєць і віддав для таких випадків.

Зараз ви читаєте новину «"Кернес – це другий Янукович. Його ніхто не обирав, але вибори виграв" - активіст "Громадської варти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі