пʼятниця, 23 жовтня 2009 09:31

Казахстан наповнюватиме турецький нафтопровід, щоб допомогти Росії

Казахстан наповнюватиме турецький нафтопровід, щоб допомогти Росії

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підтвердив готовність країни в участі в будівництві нафтопроводу "Самсун-Джейхан" разом з Росією.

"Так само, як ми свого часу підтримували проект будівництва трубопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан, ми разом з Росією готові приєднатися до проекту нафтопроводу Самсун-Джейхан", - заявив Назарбаєв.

Раніше прем"єр-міністр Росії Володимир Путін повідомив своєму турецькому колезі Реджепу Тайіпу Ердогану, що Казахстан готовий брати участь в наповненні "Самсун-Джейхана".

По трубопроводу "Самсун-Джейхан" нафта транспортуватиметься між турецькими портами Самсун на Чорному морі та Джейхан на Середземному і поступатиме до Європи в обхід Босфорської протоки. У будівництві братимуть участь російські компанії "Роснефть", "Транснефть" і "Совкомфлот", а також італійська Eni та турецька група Calik.

Будівництво "Самсун-Джейхана" почалося в Туреччині в 2007 році. У 2004 році Росія відмовилася від участі в даному проекті, проте в серпні поточного року прем"єр-міністри Росії та Туреччини підписали протокол про співпрацю в газовій сфері. Туреччина дала попередню згоду на будівництво газопроводу "Південний потік" в своїх територіальних водах, а російська сторона підтримала проект "Самсун-Джейхан", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан наповнюватиме турецький нафтопровід, щоб допомогти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі