вівторок, 06 серпня 2019 08:29

Католики відзначають Преображення Господнє: історія та традиції свята

Католики відзначають Преображення Господнє: історія та традиції свята
6 серпня християни західного обряду відзначають свято Преображення Господнього. Фото: belnovosti.by

Сьогодні християни західного обряду відзначають свято Преображення Господнього або Яблучний Спас. Православні святкують його 19 серпня.

В основі події лежать розповіді євангелістів - Матвія, Марка і Луки, пише obozrevatel.com.

Йдеться про те, що наприкінці земного життя Ісус Христос відкрив перед учнями своє призначення - страждати за людей, прийняти муки на Хресті й воскреснути. На очах апостолів Петра, Якова та Івана Ісус постав в іншому вигляді - його обличчя засяяло, вбрання стало сліпучо-білим. Преображенням Христос зміцнив віру апостолів, щоб вона не похитнулася у момент його смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літо повертається: де уже сьогодні буде спека

У сучасних християн цього дня прийнято освячувати фрукти, мед та зерно. Яблучний спас називають першим святом врожаю. За повір'ями, у цей період природа готується до осені та зими.

Священики католицьких храмів служать месу виключно в білому вбранні, як і в інші свята, присвячені Ісусу Христу та Богородиці.

Українці відзначають Яблучний або Другий Спас - Преображення Господнє 19 серпня. Цей день символізує кінець літа. У церквах вшановують вирощений урожай і освячують яблука, груші, виноград, сливи, персики, помідори, моркву, мед, колоски жита і пшениці. На Яблучний спас не можна робити ніяких робіт по дому.

Зараз ви читаєте новину «Католики відзначають Преображення Господнє: історія та традиції свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі