середа, 17 березня 2021 17:21

Як називати українські стадіони - не ваша справа. Польщі відповіли на претензію

Як називати українські стадіони - не ваша справа. Польщі відповіли на претензію
Антон Дробович озвучив позицію УІНП про перейменування стадіону в Тернополі. Фото: ua.tribuna.com

Питання перейменування тернопільського стадіону на честь Романа Шухевича - внутрішня справа громади. Дипломати ж мають сприяти вивченню історії та діалогу між країнами – в цьому, насамперед, полягає задача дипломатії. А не політизувати та скандалізувати теми.

Таку думку висловив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович у коментарі Gazeta.ua щодо скандалу навколо перейменування міського стадіону в Тернополі на честь Романа Шухевича.

"Зусилля дипломатів мають бути спрямовані на пошуки платформ, заохочення наукових, студентських обмінів - для того, щоб вивчати історію. Відповідно менше було би емоцій, а більше було би конструктиву. Більше архівних матеріалів стало би відомо. Питання найменування об'єктів у країні - це внутрішня справа України. У нас є закон, яким ми увічнюємо пам'ять борців за незалежність України. Якщо говорити про згадані постаті, їх пам'ять, відповідно, може бути вони увічнена - в топоніміці, назвах тощо. Органи місцевого самоврядування мають такі повноваження", - сказав Дробович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завадив Шухевич. У Польщі відмовилися від спільного проєкту з Тернополем

Директор УІНП зауважив, що дійсно має значення, чи це рішення органів місцевого самоврядування є виваженим результатом громадських обговорень. І питання, чому називають спортивні об'єкти іменами історичних постатей а не спортсменів - відкрита дискусія, яка мала би бути вирішена на рівні громад. І якщо рішення виважене, громади мають повне право на перейменування. На нього не мають право впливати ніякі зовнішні позиції.

Але якщо це політичне рішення, яке створюється виключно для хайпу, або - як така собі політична поза, спрямована на сусідню державу, - тоді це безвідповідальна позиція.

"Головне - мотивація, чим керуються політичні суб'єкти в органах місцевого самоврядування", - наголосив Антон Дробович.

5 березня депутати Тернопільської міської ради під час сесії ухвалили рішення про те, що міський стадіон носитиме ім'я борця за незалежність, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

9 березня посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон висловив вимогу скасувати вказане рішення.

У вітчизняному МЗС, реагуючи на відповідну вимогу посла, заявили, що збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України, а дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами.

Зараз ви читаєте новину «Як називати українські стадіони - не ваша справа. Польщі відповіли на претензію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі