субота, 25 вересня 2010 13:28

Кабмін посилив енергозалежність України від Росії

Кабмін посилив енергозалежність України від Росії

Перемога російської компанії ТВЕЛ може призвести до того, що саме вона залишиться монопольним постачальником сировини на українські АЕС.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.

"Лише дві компанії брали участь у конкурсі: російська "ТВЕЛ" та Westinghouse, яку б я назвав міжнародною, бо в ній присутній і американський капітал, і японський, і казахський. На жаль, чому переміг саме ТВЕЛ, достовірної інформації на сьогодні немає. Це досить закритий конкурс", - нагадує експерт.

"З одного боку, з Росією працювати легше - вона знайома, немає мовних проблем. З іншого - це натяк, що реально диверсифікації у постачанні свіжого ядерного палива, скоріше за все, не буде. А компанія Westinghouse, можливо, взагалі піде з України", - підкреслює Саприкін.

Водночас, експерт нагадав, що енергетична стратегія України передбачає зростання частки альтернативних джерел в енергобалансі країни.

"Саме будівництво заводу є слушним, це вигідно. Щороку потрібно 620 тепловиділяючих збірок, а завод до 2013 року має виробляти 400 ТВЗ. Поза тим, у нас діє енергетична стратегія, де йдеться про альтернативне енергопостачання. Зараз, цим рішенням, уряд поставив його під ще більший знак питання", - зауважив експерт.

Російська компанія "ТВЕЛ" перемогла у тендері з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Згідно з умовами тендеру, нове підприємство почне працювати 2013-го.

Новий завод випускатиме паливні стрижні і тепловиділяючі збірки (ТВЗ) у еквіваленті 200 тонн урану на рік та цирконієві і нержавіючі комплектуючі виробів в еквіваленті 400 тонн урану на рік. До 2020-го потужності заводу зростуть удвічі.

"ТВЕЛ" є монопольним постачальником ядерного палива для АЕС України.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін посилив енергозалежність України від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі