вівторок, 27 травня 2008 14:02

Ізраїль обговорить з Україною безвізовий режим, якщо досвід з Росією буде успішним

В 2009 році Ізраїль може розпочати переговори з Україною про безвізовий режим. Такий прогноз зробила посол Ізраїлю Зіна Калай-Клайтман в інтерв"ю газеті "День", опублікованому 27 травня.

"Скасування віз з Росією очікується найближчими місяцями. Після того, як цей процес здійсниться, досвід його буде вивчений в Ізраїлі. І вже наступного року, за умови, звичайно, позитивного досвіду, з"явитися можливість розпочати переговорний процес з Україною", - сказала вона.

Калай-Клайтман також відзначила активність політичного діалогу між двома країнами. Вона повідомила, що найближчим часом очікується візит до України віце-прем"єра і міністра транспорту Ізраїлю, які проведуть переговори зі своїми українськими колегами про зміцнення зв"язків у цій галузі. А паралельно з цим візитом за ініціативою ізраїльської сторони в Україні буде скликаний форум за участю великої кількості ізраїльських і українських бізнесменів.

"Цей форум обговорюватиме і співпрацю в підготовці ЄВРО-2012. Сподіваюся, що Україну відвідає і президент Перес, який отримав запрошення від президента Ющенка. Чи відбудеться цей візит цього року, сказати важко. Але запрошення було прийняте. Я вважаю, що ми на правильному шляху", - підкреслила посол.

Вона прокоментувала і розбіжності українських та ізраїльських фахівців з питання визнання Голодомору геноцидом українського народу. На думку Калай-Клайтман, ці розбіжності мають стати предметом діалогу.

"У роки Другої світової війни 1,5 млн з 6 млн євреїв загинули на території України. Коли ми говоримо про діалог, то маємо на увазі, що у нас є свій погляд на те, яким чином УПА брала участь в масовій загибелі єврейського населення. В української сторони інша позиція. Це і має стати предметом обговорення в діалозі", - заявила вона.

З приводу Голодомору посол звернула увагу, що існують різні точки зору причин голоду: "Одна з них говорить, що сталінський режим знищував селян на своїй власній території. Величезна кількість селян проживала тут, на території України. Вони, на жаль, і стали жертвами. В той же час були жертви і на інших територіях тодішнього Радянського Союзу".

Нагадаємо, в листопаді 2007 року президент України Віктор Ющенко відвідав з офіційним візитом державу Ізраїль. Під час візиту йому довелося вислухати жорстку критику на адресу України у зв"язку з "проявами антисемітизму і неонацизму".

24 квітня 2008 року Ющенко заявив, що Україна вивчає можливість впровадження безвізового режиму для громадян Ізраїлю, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль обговорить з Україною безвізовий режим, якщо досвід з Росією буде успішним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі