четвер, 26 листопада 2009 12:49

Ізраїль заморозив будівництво на Західному березі річки Йордан

Ізраїль заморозив будівництво на Західному березі річки Йордан
25 листопада прем"єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив 10-місячний частковий мораторій на будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі річки Йордан.

"Це дає нам можливість представити світу просту істину: ізраїльський уряд хоче почати переговори, і його наміри досягти миру дуже серйозні", - сказав Нетаньяху, закликавши арабський світ скористаються цією можливістю.

Зазначимо, що ініціатива Тель-Авіва передбачає тимчасове припинення видачі дозволів на будівництво житла в поселеннях Західного берега, але не поширюється на Східний Єрусалим і поселенське будівництво, яке вже ведеться.

Палестинці, як відомо, вимагають, повного замороження поселенської діяльності, тому на пропозицію Ізраїлю відреагували стримано. Представник голови Палестинської національної адміністрації Набіл Абу Рдайна заявив: "Будь-яке повернення до переговорів має ґрунтуватися на повному заморожуванні поселенської діяльності".

Сам Махмуд Аббас висловився в тому ж ключі: "Ми не віримо в те, що переговори з ними можуть бути відновлені в той час як вони продовжують будівництво на наших територіях".

У свою чергу, держсекретар США Гілларі Клінтон привітала рішення ізраїльського уряду. "Сьогоднішнє оголошення уряду Ізраїлю допомагає просунутися вперед у справі врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту", - сказано в її заяві.

Зі слів Клінтон, подальші переговори можуть покласти край багаторічному конфлікту. "Ми віримо, що в ході чесних переговорів сторони можуть зійтися на рішенні, яке покладе край конфлікту, здійснить мету палестинців, яка полягає у створенні незалежної і життєздатної держави в кордонах 1967 року, з погодженими обмінами, і мета Ізраїлю, яка полягає у створенні єврейської держави з безпечними та загальновизнаними кордонами...", - зазначила держсекретар США.

Нагадаємо, на припиненні поселенської діяльності раніше наполягав Білий дім. Барак Обама неодноразово закликав Ізраїль припинити будівництво єврейських поселень на Західному березі і почати переговори з палестинцями.

Тим не менше, 19 листопада ізраїльська влада заявила, що не має наміру відмовлятися від будівництва в тих районах Єрусалиму, які світова спільнота відносить до окупованих палестинських територіях, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль заморозив будівництво на Західному березі річки Йордан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі