пʼятниця, 31 серпня 2007 14:35

Іран шукає Росії заміну, щоб добудувати Бушерську АЕС

Іран вже розглядає інших кандидатів на завершення будівництва Бушерської АЕС на випадок, якщо в російський-іранській співпраці за цим проектом знову виникнуть проблеми, заявив помічник президента Ірану Алі Акбар Джаванфекр.

"Іран зацікавлений в тому, щоб проект АЕС в Бушере був закінчений вчасно і саме російською стороною, проте на випадок, якщо відносно проекту знов виникнуть проблеми, Іран вже розглядає інших кандидатів на завершення будівництва Бушерської АЕС", - заявив Джаванфекр.

Політик відмовився перерахувати ці можливі варіанти, проте додав, що Іран обов"язково їх назве, якщо того вимагатимуть обставини.

Генпідрядником будівництва АЕС "Бушер" є російське ЗАТ "Атомстройекспорт". Раніше передбачалося, що станція може бути запущена осінню 2007 року, проте через неврегульованість цілого ряду проблем, зокрема з фінансуванням проекту Іраном, графік зрушився, і нові терміни пуску до цих пір не визначені.

На початку березня 2007 року віце-президент по фінансах "Атомстройекпорта" Євгенія Нєймєровєц повідомив, що Іран вже майже два місяці не платить Росії за споруду АЕС в Бушере.

В кінці березня Організація по атомній енергії Ірану виплатила частину заборгованості "Атомстройекспорту". При цьому, Глава "Росатома" Сергій Кирієнко відзначив, що в кінці березня іранська сторона перерахувала тільки 10 млн доларів, тоді як раніше зобов"язалася щомісячно виплачувати 23-25 млн. Поки ж з урахуванням платежу на початку січня за підсумками першого кварталу фінансування склало 15 млн доларів, заявив в квітні глава російського атомного відомства.

У Тегерані обговорювалася можливість подання до Міжнародного суду в Гаазі позову на Росію за невиконання зобов"язань по реалізації проекту атомної електричної станції в Бушере. Така була реакція Ірану у відповідь на готовність Москви відкласти постачання паливних складок на Бушерськую АЕС до тих пір, поки не буде врегульована криза навколо іранської ядерної програми.

Більшість експертів висловлюють думку, що фізичний пуск станції може відбутися не раніше наступної осені. Пальне на станцію повинне бути поставлене за півроку до запуску, повідомляє Газети GZT.ru.

Зараз ви читаєте новину «Іран шукає Росії заміну, щоб добудувати Бушерську АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі