четвер, 24 вересня 2009 11:33

Індійський зонд знайшов молекули води на Місяці

Індійський зонд знайшов молекули води на Місяці

Індійський місячний зонд "Чандраян-1" (Chandrayaan-1) знайшов на земному супутнику воду. Стаття дослідників, які займаються роботою апарату, опублікована в журналі Science. Коротко про відкриття пише портал ВВС News.

Характерне випромінювання було зафіксоване встановленим на борту зонда американським спектрометром M3, уточнює газета TheTimes. Цей прилад уловлює випромінювання різних мінералів, що знаходяться безпосередньо на поверхні земного супутника або на глибині до міліметра. Молекули води знаходяться на гранулах місячного пилу і на гірських породах.

Пошук води був однією з цілей місячної місії "Чандраяна-1". Зонд був запущений в космос 22 жовтня 2008 року. Планувалося, що він пропрацює на орбіті декілька років, проте 29 серпня 2009 року Індійське космічне агентство повідомило про втрату зв"язку із зондом.

У перспективі воду, що знаходиться на Місяці, зможуть використовувати майбутні поселенці. Частина води буде використана для пиття, а частина буде розкладена на кисень і водень. Перший можна застосувати для дихання, а друга є прекрасним паливом.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Індійський зонд знайшов молекули води на Місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі