понеділок, 31 січня 2022 14:14

Імунолог озвучив оптимістичний сценарій по Covid-19

Імунолог озвучив оптимістичний сценарій по Covid-19
"Сценарії Омікрона можна вважати оптимістичними", каже лікар-імунолог Борис Донський. Фото: Reuters

У перший тиждень лютого, за максимальними прогнозами, за добу можуть виявляти понад 52 тис. хворих на коронавірус. Такий прогноз оприлюднила Національна академія наук України.

Чи впорається з такими викликами медична система - Gazeta.ua розказав імунолог Борис Донський.

"Система охорони здоров'я впорається - так чи інакше. Досвід вже є, кількість важких хворих навряд чи перевищить минулу хвилю Delta. Сподіваємося, що впораємося. Сценарії Omicron можна вважати оптимістичним", - говорить Донський.

"Наразі маємо розширену кількість ліжок у реанімаціях. Вирішили проблему з киснем, по звітах. Написані протоколи лікування. Є практичний досвід. Медична система у кращому стані. Має цей виклик прийняти", - додає імунолог.

Omicron поблажливіший до пацієнтів, розповідає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захворюваність на Covid-19 зростатиме": прогноз інфекціоніста

"Цей варіант вірусу прийшов із запізнення на два роки. Переважна більшість людей або перехворіли, або вакцинувалися. Або і те, і те. Тому вірусу важче розгулятися. Вакциновані люди інфікуються, в декого важкий перебіг. Кількість вакцинованих, на жаль, не зупиняє розповсюдження Omicron. Але загалом маємо в рази легший перебіг хвороби, порівняно з невакцинованими. За рахунок вакцинації вдається зменшити кількість важких хворих", - наголошує Донський.

Локдаун потрібно запроваджувати лише тоді, коли швидко зростатиме кількість зайнятих ліжок, говорить імунолог.

"Коли буде загроза неможливості госпіталізації людей, тоді можна говорити про локдаун. Поки що можемо просто відстежувати ситуацію. Доки є вільні ліжка для важких хворих і кисень, немає сенсу обмежень. Бо ми все одно пройдемо цю хвилю", - додає Донський.

Загалом від початку епідемії в країні Covid-19 підхопили 4 064 495 осіб. Померли 100 203 пацієнти, з них 78 - за останню добу. Одужали 3 622 745 осіб, за останню добу - 4346, повідомляє МОЗ.

Найбільше нових заражень у Львівській, Хмельницькій і Житомирській областях.

Лабораторії зробили 64 072 тести на Covid-19. З них методом ПЛР - 36 354, ІФА – 2756. Також зробили 24 962 експрес-тести на антиген до вірусу. Загалом в Україні провели понад 18 млн ПЛР-тестувань.

Зараз ви читаєте новину «Імунолог озвучив оптимістичний сценарій по Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі