вівторок, 07 серпня 2007 08:59

Хто в уряді Росії найбагатший?

Реальні доходи високопоставлених російських чиновників набагато перевищують офіційні зарплати, які вони отримують із федерального бюджету. Міністр юстиції Володимир Устинов взагалі зробив гроші на своїй відставці - за звільнення з поста генпрокурора йому заплатили майже 1,4 млн рублів вихідної допомоги.

Традиції відкрито публікувати відомості про доходи високопоставлених чиновників ось уже десять років.

Найбагатший в російському уряді — міністр природних ресурсів Юрій Трутнєв, який вже кілька років міцно утримує лідерські позиції, набагато обігнавши своїх колег. Джерело його добробуту — пермський холдинг "Екс", який він створив ще в 90-х роках. Правда, за останній рік його капітал зменшився на 80 млн рублів — до 133 млн. У його особистій власності на даний момент три земельні ділянки і житловий будинок.

Інша справа — міністр інформаційних технологій і зв"язку Леонід Рейман, що влаштувався на другому місці рейтингу найбагатших чиновників. Минулого року він примножив своє багатство в 10 разів. Після такого ривка далеко позаду залишився міністр транспорту Ігор Левітін. Він хоч і поправив свої статки на 2 млн рублів, але майже на порядок поступився лідерам. Левітін, як відомо, теж на старість собі заробив, будучи крупним бізнесменом, — в Мінтранс він прийшов з поста заступника гендиректора компанії "Северстальтранс", частинки імперії Олексія Мордашова. Міністр устиг обзавестися земельною ділянкою, дачним будинком з господарськими спорудами, машино-місцем у гаражі і квартирою площею 118 кв.м.

Непоганим минулий рік виявився й для міністра охорони здоров"я і соціального розвитку Михайла Зурабова. Він поліпшив свої "фінансові показники" майже в 9 разів — до 9 млн рублів. Чимало у міністра також нерухомості: дві земельні ділянки, два будинки і стометрова квартира.

Відставку Владимира Устинова з поста генпрокурора всі сприйняли як серйозну апаратну поразку, але звільнення в результаті виявилося справою надзвичайно вигідною. Так, отримавши майже 1,4 млн вихідної допомоги і 2 млн рублів пенсії, нинішній міністр юстиції став п"ятим серед найзабезпеченіших міністрів. Нерухомістю він, щоправда, так і не обзавівся - у нього "всього" одна 150-метрова квартира.

Прем"єр Михайло Фрадков зі своїми скромними заробітками в 2,6 млн рублів так і залишився сьомим, як і минулого року.

Усі віце-прем"єри строго дотримали ієрархію й за рівнем доходів зберегли невелику дистанцію від шефа — їх доходи трохи перевищили 2 млн рублів. Зате у першого віце-прем"єра Дмитра Медведєва квартира площею 367 кв.м.

Головний російський скарбник — міністр фінансів Олексій Кудрін рахує тільки чужі гроші. Він ворочає трильйонними бюджетами, але в порівнянні з колегами його особистий капітал — сущі "копійки", всього 2 млн 321 тис. рублів за минулий рік. При цьому у нього немає ні будинка, ні квартири, ні навіть гаража.

У його колеги Германа Грефа — голови Мінекономрозвитку статок і того менше — всього 1 млн 822 тис. рублів, зате хоч дві земельні ділянки є.

Гірше за всіх справи йдуть у нового міністра оборони Анатолія Сердюкова.

Колишній глава Федеральної податкової служби, яка забезпечує левову частину всіх бюджетних доходів, має всього 1 млн 252 тис. рублів і земельну ділянку з будинком, повідомляють "Известия".

Зараз ви читаєте новину «Хто в уряді Росії найбагатший?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі