понеділок, 20 березня 2023 00:15

Ходити жінкам до церкви під час місячних і без хустки можна: пояснення ПЦУ

Ходити жінкам до церкви під час місячних і без хустки можна: пояснення ПЦУ
У ПЦУ пояснили необхідність покритої голови в жінки під час походів до храму. Фото: Фото: facebook.com/pg/SophiaKyiv

Покрита голова не є основною ознакою побожності жінки.

Тож у храмі не повинні зустрічати людину за її зовнішнім виглядом, сказав представник пресслужби Православної церкви Україні протоієрей Михайло Омельян в коментарі "УП. Життя".

"Для Православної церкви України важливою є кожна людина, яка приходить до Господа. Тож ми не повинні зустрічати людину за її зовнішнім виглядом, сварити чи осуджувати за це, особливо, якщо людина вперше у храмі. Варто прийняти її з увагою та християнською любов'ю", – додав Омельян.

За його словами, важливо не те, в хустці чи без неї жінка йде до храму, а – з якими намірами, думками та настроєм.

У ПЦУ наголошують: якщо жінка заздалегідь не планувала відвідати храм і не взяла з собою хустку, але хоче зайти помолитися, то не потрібно відмовлятися від цього через непокриту голову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому можна не дотримуватися суворого посту ‒ поради церкви

"Отримавши духовну незалежність, ми звільняємось від пут забобонів, міфів чи надуманих заборон, які нав'язувались протягом десятиліть, щоби відштовхнути людей від церкви, встановити додаткові бар'єри, напустити страху і посіяти відчуття "негідності", – писав настоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Церква негативно ставиться до цькування жінок за непокриту голову у храмі.

"Храм – це простір для прояву християнської любові, а не для цькувань. Причиною подібного роду цькувань є нібито "всезнання" як себе поводити в храмі, а насправді – гординя та відсутність богословської освіти. Тож пам'ятаймо настанови Спасителя: "І як хочете, щоб робили вам люди, так і ви робіть їм", – пояснив Омельян.

Чи можна ходити до церкви і хрестити дітей під час місячних

У ПЦУ кажуть, що жінкам під час менструації можна молитися в храмі, бути присутніми на служінні й торкатися святинь та ікон.
"Дівчата та жінки під час менструації не мають відчувати духовного дискомфорту, а отже мають право й можуть відвідувати храми Божі, брати участь у таїнствах церкви, ставати хрещеною мамою у ці дні", – додали там.

Старозавітні приписи, які визначали, що є "чистим", а що ні – певною мірою стосувалися практичної сторони і норм гігієни.

"Те, що було "нечистим", означало ризик хвороб, інфекцій і запалень. І саме тому підлягало ряду суворих обмежень і заборон. Одним із благ ХХІ століття є велика кількість різних гігієнічних засобів, які можуть застосовувати жінки у своїх потребах, не становлячи загрози ні для себе самих, ні для тих, хто їх оточуватиме", – нагадав Омельян.

Він також посилається на слова святителя Григорія Двоєслова, який жив на початку VII століття:

"Не слід забороняти жінці під час місячних входити до церкви… Менструація – не гріх. Насправді це чисто природний процес".

Сидяча робота викликає сильні болі при менструації. Формуються застійні явища в малому тазу і виникає альгоменорея. Це одне з найпоширеніших порушень місячного циклу. Воно проявляється болями в низу живота, віддаючи трохи в стегно та поперек.

Зараз ви читаєте новину «Ходити жінкам до церкви під час місячних і без хустки можна: пояснення ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі