понеділок, 11 вересня 2006 13:24

Херсон обмежив вивіз зерна з регіону

Херсонська облдержадміністрація обмежила до 1 грудня вивіз пшениці 2-5 класів за межі області. Відповідно до розпорядження херсонського губернатора Бориса Силенкова, експорт і реалізація зерна можливі тільки після узгодження з інспекцією якості і формування ресурсів сільгосппродукції облдержадміністрацією, Держінспекцією по карантину рослин по Херсонській області і обласною державною хлібною інспекцією. Також для дозволу на вивіз зерна з регіону необхідний зареєстрований біржовий контракт. У прес-службі облдержадміністрації такі дії пояснюють необхідністю формування запасу зерна в регіоні.

Виробникам обласне керівництво рекомендує продавати зерно в першу чергу підприємствам Херсона, які формуватимуть регіональні ресурси з виробництва хліба і хлібобулочних виробів до урожаю 2007 року.

Проти ринкових обмежень виступають експортери. На думку глави Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченко, такі дії влади незаконні і створюють несприятливі бізнес-умови.

Практика заборони вивозу продовольчої пшениці за територію регіону була поширена в 2004 році. Зокрема, її використовували Дніпропетровська, Харківська, Запорізька області, Крим. У ситуацію втрутився Антимонопольний комітет, оскільки дії регіональної влади йшли всупереч нормам законів "Про зерно і ринок зерна в Україні", "Про державну підтримку сільського господарства України". І облдержадміністрація зняла обмеження на вивіз зерна.

За даними агентства "АПК-ІНФОРМ", на 8 вересня в країні обмолочено 82% посівів зернових і зібрано 29,98 мільйона тонн зерна. З них на Херсон припадає 1 мільйон 399,76 тисячі тонн ранніх зернових і зернобобових культур на площі 557,6 тисяч гектарів. Потреби на 2006, 2007 маркетинговий рік у власних ресурсах продовольчого зерна області складають 155,8 тисяч тонн. Фактично на 8 вересня сформовано 95,6 тисячі тонн зерна, або 61,3% від загальної річної потреби, повідомляють ПОДРОБНОСТИ.UA.

Зараз ви читаєте новину «Херсон обмежив вивіз зерна з регіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі