середа, 30 вересня 2020 20:24

"Губляться мільярди" - розповіли про нове обличчя української корупції

"Губляться мільярди" - розповіли про нове обличчя української корупції
Олекса Шалайський: такої хвилі схем раніше не було. Попередня влада краще сприймала критику і реагувала. Фото: Тарас Подолян

Зараз є велика частка так званої законної. Це коли Верховна Рада, Кабмін чи Верховний суд приймають рішення, що за своєю суттю є корупцією, але водночас - законне.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить журналіст Олекса Шалайський.

"У попередньому парламенті це було важко зробити. Багато сил урівноважували одна одну. Зараз - усі свої, можна приймати будь-що. При попередній таке траплялося інколи. Наприклад, схема Роттердам+ (ціну вугілля для теплоелектростанцій рахували з вартістю його транспортування з Нідерландів. - Gazeta.ua). Але про неї кричали тоді й досі це роблять. Зараз губляться мільярди, а про це ніхто не знає", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До дупи економіка, коли качається бабло" - Україну поділили між друзями Зеленського

Недавно Енергоатом викинув на ринок усе, що виробив, згадує він.

"Стільки може купити тільки хтось велетенський. І це зробив Коломойський. Подробив великий шмат на маленькі, продав на вільному ринку. Державний Енергоатом втратив 300 мільйонів гривень. Його керівництво каже журналістам, мовляв, не має досвіду продавати частинами. Обіцяє наступного разу спробувати. А через тиждень знову продає гамузом, купує Коломойський і ситуація повторюється. Правоохоронцям важко довести, що це корупція. Їм скажуть, що так працює ринок. Енергоатом вийшов на біржу зі своїм товаром. По нього явився один покупець. Як дізнатися, що Коломойський заплатив комусь з Енергоатому? Нереально. Має бути політичне рішення. Очільники держави повинні пояснити керівнику підприємства, що він втратить посаду, якщо ще раз так зробить. Але цього не відбувається, отже в долі.

Такої хвилі схем раніше не було. Попередня влада краще сприймала критику і реагувала. Там навіть між своїми були терки. А тут великий зелений табір", - додає журналіст.

Повне інтерв'ю з Олексою Шалайським читайте у журналі "Країна" від 1 жовтня.

Вже наступного дня після призначення прем'єра Дениса Шмигаля крива корупції стрімко поповзла вгору, писав Олекса Шалайський у Фейсбуці.

Зараз ви читаєте новину «"Губляться мільярди" - розповіли про нове обличчя української корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі