четвер, 04 травня 2017 17:10

Гірники відмовились піднятися на поверхню: вимагають зарплат в $1000

Гірники відмовились піднятися на поверхню: вимагають зарплат в $1000
ГІрники вимагають зарплат в $1000 / фото: ЗІК

Чотири шахти Кривбасу зупинили видобуток через страйк гірників.

Вони почались вранці 4 травня, коли працівники нічних змін на шахтах "Гвардійська", "Родіна", "Тернівська" та частина робітників шахти "Жовтнева" відмовились підніматись на поверхню.

Про це повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Вимагають від керівництва підвищення заробітної плати до рівня 2012 року - $1 тис.

Такі вимоги пояснюють збільшенням тарифів на житлово-комунальні послуги та продукти харчування. Нині гірники на зазначених шахтах отримують в середньому 10 тис. грн, а працівники допоміжних професій – 3 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унаслідок вибуху в Ірані загинув 21 шахтар

Усі зазначені шахти входять до структури ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат". Це найбільше в Україні підприємство з видобутку залізної руди. Частина комбінату належить компанії "Метінвест" Ріната Ахметова. Інша пов'язана з групою "Приват" Ігоря Коломойського.

На цей момент шахтарі проводять збори під землею. До них приєдналися колеги. При цьому гірники не припиняють виконувати свою роботу, повідомляє місцевий телеканал "Перший Криворізький".

"Адміністрація намагається пояснити дії протестувальників політичними мотивами, оскільки вважає рівень зарплати і так високим. Погрожує учасникам акції стягненнями, аж до закриття однієї з шахт, звільненням її працівників, відповідно збільшенням зарплати іншим шахтарям. Гірники обурилися заявою керівництва про те, що акція проплачена Росією. Почали скандувати: "Кривбас - це Україна, хто не згоден - той скотина" - йдеться у повідомленні телеканала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко вніс на РНБО питання конфіскації вугілля з Донбасу

З 17 квітня через завантаженість складів і відсутність схем збуту продукції зупинили роботу на шахтах ім. Олександра Засядька й Олександра Скочинського в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «Гірники відмовились піднятися на поверхню: вимагають зарплат в $1000». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі