четвер, 09 травня 2019 12:24

Георгіївські стрічки, перепалки й порушення: як відбувається 9 травня у різних містах

У Харкові близько 750 людей провели ходу з портретами учасників Другої світової війни і табличками "Безсмертного полку". Дорогою до пам'ятника скандували: "Спасибі дідові за перемогу!".

Учасники акції співали пісні військових років, потім вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та попрямували до стели, повідомляє NewsRoom.

До меморіалу також прийшли ветерани АТО і члени націоналістичних організацій з портретами загиблих на Донбасі бійців. Між ними і марширувальниками сталося кілька словесних перепалок. Активісти проскандували "Слава нації – смерть ворогам", після чого їх звинуватили в закликах до вбивства.

Сторони також назвали один одного "рашистами" і "фашистами".

Автор: newsroom.kh.ua
  Ветерани АТО і націоналіси з портретами загиблих на Донбасі бійців
Ветерани АТО і націоналіси з портретами загиблих на Донбасі бійців

У кількох учасників маршу виявили заборонені в Україні георгіївські стрічки. Поліція на прохання активістів змусила їх зняти заборонену символіку. У відповідь порушники почали вимагати від правоохоронців прибрати червоно-чорні прапори і заарештувати зрадників.

Загалом акції пройшли без провокацій і зіткнень. Квіти до пам'ятника загиблим також поклали мер Харкова Геннадій Кернес з чиновниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін призначив керівника новоствореній податковій службі

Автор: newsroom.kh.ua
  Кернес прибув покласти квіти до пам'ятника загиблим у Другій світовій війні
Кернес прибув покласти квіти до пам'ятника загиблим у Другій світовій війні

Вранці біля офісу афганців у Миколаєві воїни-інтернаціоналісти, пенсіонери МВС, чиновники і городяни рушили покласти квіти до пам'ятника Ольшанців. Правоохоронці помітили 2 портрети із георгіївські стрічки. Їх попросили прийняти.

Активісти громадської організації "Свобода" помітили на одній з жінок, що покладала квіти, пілотку з червоною зіркою, серпом і молотом. Ця символіка заборонена в Україні законом про декомунізацію. Активісти покликали поліцію. Жінка зняла головний убір, але потім одягла знову.

Автор: newsroom.kh.ua
  9 травня в Миколаєві
9 травня в Миколаєві

Активісти знову звернулися до поліцейського. Між "свободівцями" і людьми, які прийшли з жінкою, виникла словесна перепалка. Жінка зняла пілотку й з друзями покинула територію меморіалу.

Пізніше трапилася ще одна аналогічна ситуація, тільки з іншою жінкою.

Автор: newsroom.kh.ua
  9 травня в Миколаєві
9 травня в Миколаєві

У Києві поліцейські затримали організаторку акції "Ніхто не забутий, ніщо не забуте" Олену Бережну, коли та намагалась пройти на місце проведення. Марш є аналогом російської акції "Безсмертний полк". Прийшла у футболці із зображення георгіївської стрічки, забороненої Законом України.

Цю символіку Росія використовує для антиукраїнської пропаганди під час військової агресії в Криму і на Донбасі, а також для популяризації СРСР і тоталітарного минулого.

Зараз ви читаєте новину «Георгіївські стрічки, перепалки й порушення: як відбувається 9 травня у різних містах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі