понеділок, 08 березня 2010 10:48

Генсек ООН привітав усіх жінок світу з 8 березня

Генсек ООН привітав усіх жінок світу з 8 березня

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав усіх жінок світу з Міжнародним жіночим днем і закликав активізувати зусилля, щоб гарантувати рівні права представницям прекрасної статі у всіх країнах.

"Гендерна рівність та розширення прав і можливостей жінок мають основне значення для виконання глобальної місії Організації Об"єднаних Націй - забезпечення рівноправності і поваги гідності усіх", - йдеться в посланні генсека, поширеній у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

Пан Гі Мун вказав на значний прогрес, досягнутий за останні десятиріччя у справі забезпечення прав жінок - багато в чому за рахунок зусиль громадянського суспільства.

За його словами, більшість дівчат у світі отримують освіту, все більше жінок отримує доступ до управління державними та підприємницькими структурами. Крім того, зазначив генсек, "зростає число країн, де діють закони, спрямовані на охорону статевого та репродуктивного здоров"я та заохочення гендерної рівності".

Проте, на думку Пан Гі Муна державі і суспільству належить ще чимало зробити в цьому напрямі.

"Все так само непомірно високий показник материнської смертності, занадто мала кількість жінок має доступ до послуг з планування сім"ї, а проблема насильства по відношенню до жінок залишається ганебною", - наголошується в посланні.

Генсек ООН також висловив стурбованість такими згубними для жінок явищами, як "ранні і насильницькі шлюби, так звані" вбивства в ім"я честі ", сексуальні наруги і торгівля молодими жінками і дівчатами, число яких у деяких районах зростає".

"Сьогодні, з нагоди Міжнародного жіночого дня, я пропоную критично оцінити досягнуте за минулі півтора десятиліття, щоб розвинути успіхи і виправити недоліки. Давайте з подвоєною рішучістю візьмемося за побудову майбутнього, в якому всім будуть гарантовані рівні права, рівні можливості та прогрес", - підкреслив Пан Гі Мун.

Пан Гі Мун також нагадав, що за час його перебування в кріслі генерального секретаря кількість жінок, які займають високі посади в структурі Всесвітньої організації, зросла на 40%, при цьому лише на посади заступників генсека ООН було призначено дев"ять жінок.

Нинішній, 2010 рік оголошено в ООН роком Цілей розвитку тисячоліття, серед яких, відповідно до прийнятої в 2000 році на саміті лідерів усіх держав Декларацією тисячоліття, - забезпечення рівності статей, а також поліпшення становища жінок і материнського здоров"я.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН привітав усіх жінок світу з 8 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі