четвер, 07 липня 2011 20:03

Філарет відзначив 400 років з дня заснування Манявського монастиря
5

Фото: Фото: Олександра Лісконог

Сьогодні, на Івана Купала, у Хресто-Воздвиженському Манявському монастирі Богородчанського району Івано-Франківської області відзначали величну дату – 400 років з дня заснування монастиря. З нагоди цієї дати на Прикарпаття з архіпастирським візитом завітав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Разом з численним духовенством області він відправив тригодинну Божественну літургію у монастирі.

"Я кожного року приїжджаю на це свято у Манявський скит, аби помолитися на цьому святому місці, благословити людей, утверджувати віру і відроджувати духовність у нашій державі, адже без відродження духовності ніяка держава існувати не може. Завдання церкви — утверджувати мораль у цьому суспільстві", - каже Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Напередодні свята з Івано-Франківська вирушила група паломників з п'ятдесяти чоловік. Скит Манявський — аскетичний чоловічий монастир східного обряду (український Афон або Атос), визначний осередок духовності, культури й мистецтва України.

Святе місце з цілющою, за повір'ями, джерельною водою знаходиться у мальовничому карпатському міжгір'ї з оздоровлюючим мікрокліматом, первісною дикою природою.

Засновником та першим ігуменом (настоятелем) монастиря був Йов (Іван) Княгиницький (1550—1621), родом з Тисмениці — один з плеяди видатних представників церкви, котрі активно займалися богослужбовою і культурно-просвітницькою діяльністю.

Архітектурний монастирський комплекс будівель становить ансамбль кам'яних і дерев'яних споруд, обгороджених високою кам'яною стіною з вежами й бійницями — вдалий синтез гірського рельєфу і фортифікаційних забудов. Між схилами гір, покритих вічнозеленою смерекою, з трьох сторін омивається водами (потік Батерс) (Скитець) правої притоки річки Манявки. Колись це було місце для молитви, очищення, сповіді і причастя, а рівночасно надійне сховище в часи нападів кримських татар і турецьких агресорів.

Майдан монастиря має підземні склепінчасті пивниці, справжні лабіринти з потаємними виходами в гори, сполучними переходами між будівлями.

Зараз ви читаєте новину «Філарет відзначив 400 років з дня заснування Манявського монастиря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі