вівторок, 02 серпня 2011 14:37

Філарет похвалив владу за покращення церковного життя

Філарет похвалив владу за покращення церковного життя

Предстоятель Української православної церкви Патріарх Філарет похвалив нинішню владу за покращення життя для української церкви.

"Зараз ставлення влади до нашої церкви краще, ніж було, скажімо, рік тому, – заявив Філарет. - Законом визначено рівність конфесій. Ми бачимо, що влада поступово все більше намагається ставитися до конфесій рівно".

Філарез зазначив, що на місцях все ще існує нетерпимість. Представники місцевої влади фактично виявляють вороже ставлення до Київського патріархату.

"Це призводить до таких подій, як, наприклад, у Маріуполі, де парафіяни вимушені були оголосити голодування перед міськрадою через те, що влада під надуманими приводами не виділяє землю для будівництва храму. Але в цілому здається, що за цей рік багато представників влади зрозуміли, що і для держави, і для них самих краще виконувати закон і виявляти рівне ставлення, ніж розпалювати ворожнечу, яка потім обертається проти них же", – сказав патріарх.

Однак, у церкви бували й гірші часи, розповів Філарет. Він виділив два найважчі періоди.

"Перший – це поступовий занепад православної Київської митрополії у XVI столітті під владою Польщі та подальше її розділення внаслідок Берестейської унії 1596 року. Другий період – це час гонінь на Церкву від войовничих безбожників у ХХ столітті".

"А от нинішній час, – зауважив Патріарх, – я називаю для церкви блаженним – бо ми можемо вільно проповідувати, звершувати богослужіння, розбудовувати церкву. І хоча розділення приносить шкоду православ'ю в Україні – все ж таки зараз сприятливий час для церковної діяльності, для духовного відродження народу".

Зараз ви читаєте новину «Філарет похвалив владу за покращення церковного життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі