середа, 13 квітня 2011 12:39

ФБР припускає, що нацистське посвідчення Дем'янюка є радянською підробкою

ФБР припускає, що нацистське посвідчення Дем'янюка є радянською підробкою

Розсекречені документи Клівлендського відділення ФБР поставили під сумнів ключовий доказ проти уродженця України Івана Дем'янюка, якого вважають посібником нацистів і звинувачують у причетності до вбивств десятків тисяч євреїв.

Як з'ясувалося, нацистське посвідчення з фотографією Дем'янюка (головний доказ обвинувачення, який було висунуто на процесі в Мюнхені) було передано американцям радянськими спецслужбами.

У доповіді ФБР, яка була засекречена протягом 25 років, йдеться, що цей документ, досить імовірно, є радянською підробкою.

На фальсифікації наполягає і сторона захисту Дем'янюка. Його адвокати раніше заявляли, що фотографія у посвідченні СС переклеєна з інших документів обвинуваченого. Як випливає з документа ФБР, це досить поширена практика дискредитації емігрантів з СРСР у часи Холодної війни, - Дем'янюк залишив батьківщину в 1952-му році.

Втім, доповідь американських спецслужб теж піддають сумнівам, деякі експерти стверджують, що вона рясніє помилками, які сильно підривають довіру до документу.

Вирок Івану Дем'янюку може бути винесено вже в найближчі місяці.

Прокуратура Мюнхена звинувачує 90-річного українця у злочинах проти людяності, тортурах, співучасті у численних вбивствах.

За версією слідства, Дем'янюк служив у декількох концтаборах крім Собібора: Треблінці, Майданеку, Флоссенбюргу, Травниках, де працював наглядачем і обслуговував газові камери.

Через свою жорстокість, впевнені слідчі, саме Дем'янюк був відомий серед ув'язнених Собібора як Іван Грозний. У лютому один з в'язнів, 87-річний росіянин Олексій Вайцен, заявив, що готовий свідчити проти ката. "Я пам'ятаю, що він працював наглядачем, я бачив його перед тим, як він вів групу ув'язнених на роботи в ліс", - розповів колишній в'язень, який зараз проживає в Рязані.

У 1952 році Дем'янюк перебрався до США, де влаштувався в автомайстерню.

У 2001 році його почали судити, висунувши обвинувачення у скоєнні військових злочинів. На початку 2010 року Дем'янюка екстрадували до Німеччини.

Справа Дем'янюка викликала великий резонанс в Україні. У 2009 році депутати Львівської обласної ради заявили, що вважають цей процес міжнародною змовою з метою дискредитації українців і України в очах світової громадськості, а матеріали цієї справи сфальшовані та сфабриковані ще КДБ.

Зараз ви читаєте новину «ФБР припускає, що нацистське посвідчення Дем'янюка є радянською підробкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі