четвер, 23 квітня 2009 08:35

Євросоюз завдав удару по "Газпрому"

Євросоюз завдав удару по "Газпрому"
На засіданні 22 квітня ЄС схвалив план з лібералізації енергетичного ринку Євросоюзу (так званий "третій пакет"), який значно обмежує можливість добувних компаній володіти розподільними мережами. Про це повідомляє агентство Bloomberg. Нові правила розповсюджуватимуться і на іноземні компанії, що працюють в ЄС. Це означає, що вони можуть торкнутися і "Газпрому", який в останні роки активно прагнув вийти на європейські ринки.

У документі йдеться про те, що кожна компанія, яка володіє енергетичними мережами і продає газ або електрику, повинна буде вибрати один з трьох варіантів подальшого існування. Перший передбачає розділення двох видів бізнесу і продаж одного з них. У другому випадку розділення можна уникнути, проте керувати енергетичною мережею повинен буде незалежний оператор. Інший варіант припускає збереження вертикально інтегрованих структур за умови того, що вони слідуватимуть спеціальним правилам по незалежному управлінню різними видами бізнесу.

Кожна європейська країна може відмовити тій або іншій компанії у входженні на місцевий ринок, якщо ця компанія загрожує енергобезпеці членів ЄС. Дана вимога може безпосередньо стосуватися "Газпрому".

Новий план, схвалений Європарламентом, повністю узгоджується з Брюссельською декларацією про модернізацію української газотранспортної системи, проти якої виступив "Газпром". На знак протесту його представники навіть пішли з конференції до підписання декларації.

21 квітня на сайті Кремля був опублікований "Концептуальний підхід до нової правової бази міжнародної співпраці у сфері енергетики", який Росія розробила на заміну Енергетичній хартії. У нім визначаються базові принципи європейської співпраці у сфері енергетики. Зокрема, в документі мовиться, що нова схема постачань енергоносіїв до Європи повинна бути універсальною, відкритою, рівноправною і всебічною. У Європі ніяк не відреагували на публікацію документа.

Необхідність зміни схеми постачань пального з Росії за рубіж стала зрозуміла після "газової війни" між "Газпромом" і Україною, через яку транзит газу до Європи територією України припинився на два тижні.

За матеріалами: Lenta.ru, Комерсант-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз завдав удару по "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі