понеділок, 28 вересня 2009 09:43

Європейські споживачі відмовляються платити "Газпрому" за невибраний газ

Європейські споживачі відмовляються платити "Газпрому" за невибраний газ

Найбільші споживачі російського газу в Європі, перш за все Німеччина, Італія та Туреччина, в 2009 році не вибирають мінімальні об"єми, передбачені контрактами. В результаті італійська ENI, німецький E.ON, турецькі Botas і низка інших компаній потрапляють під дію принципу take or pay і повинні заплатити "Газпрому" неустойку в розмірі до 2,8 млрд доларів, але ніхто платити не хоче, пише "Комерсант".

Туреччина планує провести переговори з Росією про пом"якшення умов постачань газу, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на міністра енергетики країни Танера Йилдиза. Туреччина хоче домогтись припинення дії принципу take or pay, за яким покупець повинен платити за законтрактований, але невибраний газ. Міністр пояснив, що споживання газу в країні знизиться в 2009 році на 5,4%. Проте російського газу Туреччина в першому півріччі купила на 25% менше, ніж в січні-червні 2008 року. В цілому постачання склали 9,5 млрд кубометрів. Окрім Росії Туреччина отримує газ також з Ірану.

Аналогічна проблема виникає й у інших великих споживачів "Газпрому". За підсумками першого півріччя країни Західної Європи понизили закупівлі російського газу в цілому на 29% - до 46 млрд кубометрів. Для Німеччини падіння склало 44% (до 12,23 млрд кубометрів), для Італії - 34% (до 8,2 млрд), для Франції - 21% (до 5,97 млрд).

Джерело, близьке до ради директорів "Газпрому", стверджує, що третій квартал не дуже змінив ситуацію і за підсумками року всі основні контрагенти монополії в Європі повинні будуть заплатити їй неустойку в рамках take or pay. "Першою повинна провести повний розрахунок італійська ENI - 18 січня, - додало джерело. - Другою буде турецька Botas, потім - німецькі E.ON (найбільший споживач, BASF, RWE). Потім - французькі GDF Suez і Total.

Менеджер однієї з іноземних газових компаній підтвердив газеті цю інформацію, додавши, що зараз вони активно обговорюють питання, платити або не платити "Газпрому" неустойку за підсумками 2009 року. Ще один учасник газового ринку уточнив, що тема піднімалася під час зустрічі Володимира Путіна із західними газівниками в Салехарді.

За словами співрозмовника "Комерсанта", всі західні компанії проти оплати неустойки. "По-перше, Росія сама не заплатила Туркменії за порушення контракту, - пояснює джерело. - По-друге, прем"єр Володимир Путін дозволив Україні не платити штраф в аналогічній ситуації, по-третє - ніхто не дасть гарантії, що в 2010 році споживання виросте. Така ситуація може зберегтися до 2013 року".

Нагадаємо, мається на увазі досягнута 1 вересня Путіним з українським прем"єром Юлією Тимошенко домовленість про те, що Україна, всупереч угоді про постачання, сплатить тільки за реально спожитий газ (замість обумовлених на початку року 40 млрд кубометрів в 2009 році вона планує купити 33 млрд). Раніше, навесні цього року, Росія сама раптово скоротила на 90% закупівлю туркменського газу, також без яких-небудь штрафних санкцій, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Європейські споживачі відмовляються платити "Газпрому" за невибраний газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі