четвер, 13 травня 2010 19:40

Євро повернеться на колишній рівень - 11,5-12 гривень

Євро повернеться на колишній рівень - 11,5-12 гривень

На початку травня значно знизився курс євро щодо інших валют. В Україні європейська валюта за кілька днів подешевшала більш як на гривню. Ситуацію пояснює керівник Українського банківського порталу, незалежний експерт Олексій Лупоносов, 30 років.

Чому впав курс європейської валюти?

- Кілька країн – члени Євросоюзу мають економічні проблеми. Найбільші має Греція. Відчувають їх Іспанія та Португалія.

Як це вплине на Україну?

- В Україні євро відпочатку було недооціненим. Більшість українців тримає заощадження в доларі. Тому негативні наслідки мінімальні. Але зараз в Україні створюють паніку навколо євро. Поширюють інформацію про нестабільність цієї валюти. На день-два обмівнники припиняють купувати євро. Це створює ажіотаж. Люди біжать скидати євро за низьким курсом.

Кому вигідна паніка?

- Бізнесменам, банкірам. Вони скуповують валюту, яку масово несуть в обмінки громадяни. Потім закуповують на них товари в Європі і завозять в Україну. Зауважте, ціни на імпортні товари в нас не падають, попри обвал євро. Хоча мали б за всіма законами економіки.

Кажуть, що Греція може оголосити про дефолт. Тоді євро ще більше впаде.

- Греція - дуже маленька країна. Якщо буде дефолт, курс євро справді дещо знизиться. Переважно внаслідок паніки. Потім знову стабілізується. Єврозона стабільності не втратить. Урядовці ЄС вже створили найбільший у світі стабілізаційний фонд. З нього країнам-учасницям даватимуть кредити для економічної підтримки.

Який ваш прогноз щодо курсу євро?

- В Україні коливання триватимуть до осені. На цьому будуть заробляти. Восени курс зросте. Саме тоді настане час для України розраховуватися за кредитами та за газ. Тоді зросте попит на валюту. І курс зросте.

Скільки коштуватиме євро до кінця року?

- Оптимістичний прогноз – євро повернеться на колишній рівень, 11,5-12 гривень за євро. Але сама українська валюта через місцеві економічні негаразди може упасти. Тоді буде 15-16 гривень за євро.

Яким буде курс долара?

- Він укріпить позиції. США дуже сильна держава, виробляє 25 відсотків світового валового внутрішнього продукту. Долар не так просто ослабити. Навпаки, в Україні його курс може зрости до 10-11 гривень до кінця року.

Що буде з гривнею?

- Зараз у нас ручне регулювання економіки, а не ринкове. Гривню тримають штучно. Ринкові закони все одно візьмуть гору. Уряд приховує величезну інфляцію в країні. Це зворотній бік штучного утримання гривні. До всього країна має зовнішні борги і найбільший в історії дефіцит бюджету в 56 мільярдів гривень. Уряд хоче позичити ще 2 мільярди доларів. Тому гривня слабшатиме.

Яку валюту ви порадили б для заощаджень?

- Євро. Країни Євросоюзу спроможні витягнути свою валюту.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Євро повернеться на колишній рівень - 11,5-12 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі