четвер, 13 грудня 2007 09:13

ЄС підпише новий основний договір

ЄС підпише новий основний договір
Лідери країн Євросоюзу зберуться у Ліссабоні, щоб підписати новий договір.

Договір розроблений замість Європейської конституції, не підтриманої на референдумах у Франції і Нідерландах у 2005 році.

Новий договір покликаний реформувати європейські інститути, які виявилися досить неповороткими після того, як до Союзу приєдналися 12 нових країн.

Проект угоди має на меті створення двох принципово нових постів - президента ЄС, що призначається на п"ятирічній термін, і шефа по зовнішній політиці.

На початку року Євросоюз відзначив 50-річчя підписань Римського договору, що поклав початок об"єднанню Європи.

Зараз лідери ЄС покладають надії на новий договір, який допоможе подолати своєрідну "кризу середнього віку".

Ірландія - єдина країна, яка планує винести питання про нову угоду на референдум. Правда, як показують опитування, більшість ірландців індиферентна або не визначилися.

Парламенти Великої Британії, Нідерландів і Данії також чекають бурхливі дискусії навколо 250 сторінок тексту, який визначить долю Союзу.

Німеччина, Франція і Польща заявляють про готовність негайно ратифікувати угоду, щоб запровадити реформи в життя вже у 2009 році.

Договір є полегшеною версією Євроконституції. У ньому використовуються скромніші імена, немає згадок про прапор і гімн Союзу.

Головна мета нових угод - полегшити процес ухвалення рішень усередині ЄС, позбавивши країни права вето приблизно у півсотні сфер і галузей діяльності. Наприклад, окремі країни не зможуть блокувати союзні рішення у сфері поліцейської роботи і юридичного співробітництва.

Супротивники нової угоди говорять, що введення постів президента і глави загального зовнішньополітичного відомства, лише загострить конкуренцію між учасниками альянсу за контроль над цими найважливішими напрямами, повідомляє Бі-бі-сі.

Зараз ви читаєте новину «ЄС підпише новий основний договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі