вівторок, 24 березня 2009 08:20

Експерти назвали найкращу в світі валюту

Експерти назвали найкращу в світі валюту
Інвестори прагнуть зберегти свою дорогоцінну готівку та гарячково шукають найзахищеніші валюти, особливо в останні місяці. Як пише журнал Time, американський долар, швейцарський франк та японська ієна, що традиційно були притулком, вже не задовольняють нервових вкладників в готівку. Адже тепер економіка в цих трьох країнах "сплюснулася, як камбала", і прийшов час озирнутися у пошуках іншої тихої гавані. Розумні інвестори вважають, що вони вже знайшли таку гавань для захисту від економічного шторму.

"Краща в світі валюта - норвезька крона", - переконані аналітики HSBC, які опублікували аналітичне дослідження з основних світових валют.

Найкраща в світі валюта - норвезька крона

У цьому є резон, відзначає видання. Зараз крона виглядає стійкою в порівнянні з доларом і євро після їхніх останніх падінь, оскільки з осені минулого року норвезька нацвалюта поступально росте, і це продовжуватиметься в найближчі рік-півтора, вважають в HSBC. Але головна причина в тому, що бюджет Норвегії, як і сальдо поточних операцій, є найзначнішими серед європейських держав з десятьма найбільш поширеними видами валют, які не входять в єврозону.

У країни є $350-мільярдний інвестфонд, під зав"язку накачаний грошима, отриманими від продажу нафти. Крім того, уряд за умовчанням витрачає кошти на страхування ризиків, і їхній розмір - найменший серед згаданих 10 країн. Ці чинники - ключ до стабільності національної валюти та її безпеки.

Промисловість в Норвегії, як очікується, цього року скоротиться на скромних 1,2%. Це дуже мало в порівнянні з тими втратами, які зазнають більшість провідних світових економік. Крона є "останнім раєм для безпеки", заявляє HSBC. Отже можна не сумніватися: валюта знаходиться в хорошій формі.

Зазвичай крона була слабкіша по відношенню до інших суперників - швейцарського франку та ієни, які дуже добре поводилися в умовах хаосу. Наприклад, ієна виросла більш ніж на одну п"яту по відношенню до долара протягом останніх чотирьох місяців 2008 року. Інвестори виводили в цю валюту свої кошти, виведені з ризикованих активів. Але все змінилося. Японська економіка знаходиться у вільному падінні. МВФ прогнозував, що промвиробництво в цій країні впаде мінімум на 5,8% цього року - набагато більше, ніж в США та єврозоні. Відсоткові ставки близькі до нуля, і регулятори можуть найближчим часом втрутитися і ослабити ієну, втопити її в цілях допомоги експорту.

У Норвегії є $350-мільярдний інвестфонд

Швейцарія пішла далі. В середині березня уряд оголосив про намір девальвувати нацвалюту вперше за багато років, щоб уникнути дефляції. В результаті франк подешевшав до євро відразу на 3%, потім він впав ще більше.

Навіть "зелений", який останнім часом почувається непогано, знаходиться на найнижчому рівні до євро з початку січня.

Тому норвезька крона на їхньому фоні виглядає набагато привабливішою тепер, коли на валютних ринках проводиться конкурс на найжахливішу валюту.

Але експерти відзначають, що є і мінуси. Адже на відміну від Швейцарії, де банківська система дуже потужна і має великий досвід управління припливом капіталу, Норвегія не має подібної фінансової інфраструктури. Це означає, що, хоча це валюта буде вигідна для інвестування, з практичної точки зору ті, у кого є "великий горщик з грошима", просто не зможуть залишити їх в Норвегії.

За матеріалами Интерфакс, Topnews

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали найкращу в світі валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі