вівторок, 19 травня 2020 15:26

Ексміністру часів Януковича скасували заочний арешт

Ексміністру часів Януковича скасували заочний арешт
З Олександра Клименка зняли заочний арешт. Фото: Миндоходов - Власна робота, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29915136

Вищий антикорупційний суд скасував рішення про заочний арешт ексміністра доходів та зборів часів Віктора Януковича Олександра Клименка.

Як пояснили у Вищому антикорупційному суді, рішення було ухвалене через те, що сторона обвинувачення не надала доказів оголошення Клименка у міжнародний розшук.

У суді зазначили, що згідно із законодавством, обрання судом запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності особи можливе лише за обов'язкової наявності таких передумов як набуття цією особою статусу підозрюваного та оголошення її в міжнародний розшук одночасно.

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду погодилась із висновком слідчої судді про те, що Клименко набув статусу підозрюваного у кримінальному провадженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада дає Януковичу можливість виправдатися - політолог

Але суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що суд першої інстанції зробив помилковий висновок про те, що підозрюваний у кримінальному провадженні вважається таким, що оголошений в міжнародний розшук.

У поясненні ВАКС дослівно йдеться: "Колегією суддів встановлено, що 10.06.2019 у рамках кримінального провадження прокурор військової прокуратури дійсно прийняв процесуальне рішення у формі постанови, яким у порядку ст. 281 КПК оголосив міжнародний розшук підозрюваного.

Проте, стороною обвинувачення не долучено жодних доказів, які б свідчили про вчинення органом досудового розслідування будь-яких дій, направлених на реалізацію відповідної постанови, зокрема доказів внесення відомостей про оголошення особи в міжнародний розшук до ЄРДР та надіслання запиту про оголошення розшуку до Національного центрального бюро Інтерполу в Україні".

Рішення суду не позбавляє сторону обвинувачення права повторного звернення із відповідним клопотанням до слідчого судді в разі усунення вказаних недоліків і не є підставою для звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності чи закриття провадження. Досудове розслідування триває.

Клименка звинувачують за рядом кримінальних проваджень, зокрема, в участі в злочинній організації президента Януковича та зловживанні службовим становищем в інтересах останнього.

Зараз ви читаєте новину «Ексміністру часів Януковича скасували заочний арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі