середа, 03 жовтня 2012 10:00

Екологи застерігають від видобутку сланцевого газу на території України

Екологи застерігають від видобутку сланцевого газу на території України
Фото: nr2.ru

Українські екологи провели у вівторок чергову прес-конференцію проти планів уряду зі спільного з американськими компаніями видобутку сланцевого газу на території країни.

"Всеукраїнська екологічна ліга стурбована тим, що процес підготовки до видобутку сланцевих газів відбувається закрито від місцевих громад, фахівців, представників громадських екологічних організацій. Екологічні ризики від видобутку сланцевого газу - значні в короткочасній і довгостроковій перспективі. В першу чергу, це загроза для існування природних ландшафтів, родючих грунтів, вилучення величезних кількостей води (якої в Україні і зараз вже не вистачає, навіть для пиття), велика ймовірність порушення геологічного середовища і, внаслідок чого, загроза забруднення водоносних горизонтів підземних вод. Існують технологічні проблеми збереження та очищення тисяч тонн забруднених і відпрацьованих вод небезпечними для середовища реагентами. Сумнівними є економічні вигоди для держави Україна від видобутку сланцевого газу. Значно більший потенціал для енергетичної незалежності України зосереджений в енергозбереження і підвищення енергоефективності економіки, в стимулюванні відновної енергетики ", - заявила глава всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Референдум із заборони курити у громадських місцях провалився

Виконавчий директор організації "Екологія-Право-Людина" Олена Кравченко розповіла, що при проведенні так званих громадських слухань у Карпатському регіоні місцева влада вмовляють населення погоджуватися на виробництво розвідки і видобутку сланцевого газу з тієї причини, що "не доведеться платити великі гроші" москалям " за їх дорогий газ".

Журналістів і екологів, як правило, на такі зустрічі не запрошують і не пропускають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одещині збираються рятувати Куяльницький лиман

Представник національного екологічного центру Олексій Василюк продемонстрував офіційного листа державної служби геології та надр України № 4987/01/10-12 від 01.06.2012 року за підписом голови А. Проскурякова про наявні загрози для екології при проведенні видобутку сланцевих газів.

А представник організації "Мама-86" Галина Олейникова представила карту Дніпровсько-Донецького басейну, де видно, що розробку родовищ сланцевого газу на Сході України в Донецькій області планується виробляти на території заповідника національного значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво нових енергоблоків на Хмельницікій АЕС веде до міжнародного скандалу

Втім, українські репортери, присутні на прес-конференції, нагадали, що початок видобутку сланцевого газу невигідний для "Газпрому", і поцікавилися у екологів, хто фінансує їх діяльність.

Зараз ви читаєте новину «Екологи застерігають від видобутку сланцевого газу на території України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі