вівторок, 04 липня 2023 22:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є всі елементи системної кризи" – пояснили, якою може бути революція в Росії

"Є всі елементи системної кризи" – пояснили, якою може бути революція в Росії
"В Росії, найімовірніше, переможе революція не ліва, а права. Групи як у Пригожина чи Гіркіна", розповів Ігор Семиволос. Фото: novynarnia

Після заколоту ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина у частини політичного класу Росії виникають сумніви щодо російського диктатора Володимира Путіна. Довіра може похитнутися і у силової вертикалі також. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

"В історії Росії були періоди смути. І те, що відбувається зараз, нагадує її. Є всі елементи системної кризи. У частини політичного класу Росії виникають сумніви щодо спроможності Путіна реалізувати поставлені цілі війни. Але поки ці думки вони триматимуть при собі. Тому що заколот Пригожина придушили у зародку. З тим, як Росія все більше зазнаватиме поразок на фронті, сумніви будуть звучати голосніше. Переважно, серед правих. Таких як Гіркін, наприклад. І цих голосів більшатиме", - сказав Семиволос.

Ключове питання для нас – не розвал Росії. Це, в кращому випадку, середньострокова перспектива, наголосив експерт.

"Важливим для України зараз є формування відчуття того, що ця війна безперспективна і її треба завершувати. Тому що зараз критика звучить так, що керівництво армії недолуге і якщо його поміняти, то війну можна виграти. І це проблема. В Росії немає сили, яка може поставити собі гасло "Ні війні". Як це було наприкінці Першої світової. Але тоді Росія зазнала серії нищівних поразок на фронті. Заколот Пригожина посилює процеси руйнування режиму Путіна. Але ресурс у його режиму поки що достатній, щоб ці процеси призупинити. Покладатися на розвал РФ найближчим часом не варто", – пояснив Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пригожин не останній. Можлива нова спроба заколоту" – що відбувається в Кремлі

Рух з середини народу Росії ми не побачимо, уточнив експерт.

"В Росії, найімовірніше, переможе революція не ліва, а права. Групи як у Пригожина чи Гіркіна. Загроза Путіну зростає саме з цього боку, а не ліберального. Бо ліберали там дуже слабкі і не відіграють жодної ролі, на відміну від 1917-го року. Те, що ми бачили, це була перша спроба правих кіл. Росія крихка, тому що система влади дуже ієрархічна. Якщо сигнал згори перестане проходити, то все ламається. Якщо цей ланцюг вибити, то сигнал зупиниться. Другий момент – будь-який авторитарний режим тримається на силовій вертикалі. А всі російські силовики готові виконувати накази диктатора, якщо він їх прикриватиме. Це одна з причин, чому Пригожина відпустили. Але ширяться чутки, що репресії щодо "вагнерівців" все таки відбуваються. Не відомо, чи це так. Але якщо це станеться, то по військовій вертикалі підуть тріщини. І в якийсь момент це призведе до обвалу каркасу", – додав Семиволос.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин після довгої мовчанки заявив, що його "марш справедливості" був націлений проти зрадників, і зараз він очікує "наступні перемоги на фронті".

У Білорусі можуть розмістити близько восьми тис. бойовиків російської ПВК "Вагнер". Україна тримає ситуацію на контролі, сказав речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Зараз ви читаєте новину «"Є всі елементи системної кризи" – пояснили, якою може бути революція в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі