вівторок, 22 грудня 2009 20:07

До рук журналістів потрапив секретний ядерний договір між США та Японією

До рук журналістів потрапив секретний ядерний договір між США та Японією

Японський щоденник Yomiuri Shimbun опублікував у вівторок, 22 грудня, в своїй паперовій версії фотографії договору, нібито підписаного 40 років тому між США та Японією.

Згідно з цим документом, американській стороні було дозволено привозити ядерну зброю на територію острівної держави, не дивлячись на її без"ядерний статус. За даними Yomiuri Shimbun, секретний договір був підписаний в 1969 році президентом США Річардом Ніксоном та японським прем"єр-міністром Ейсаку Сато, і останні роки зберігався в сім"ї Сато.

Чутки про існування такої угоди циркулювали в пресі впродовж декількох десятиліть, проте їх наполегливо спростовували як американська, так і японська влада.

З Другої світової війни, під час якої були здійснені ядерні бомбардування Хіросіми та Нагасакі, в Японії введена заборона на створення і переміщення по її території всіх видів ядерної зброї.

Оприлюднення секретного досі документу вже позитивно сприйняли прихильники діючого прем"єр-міністра Юкіо Хатоями - одного із засновників і глави Демократичної партії Японії, яка позиціонує себе як носія ліберальних поглядів.

Повідомляється, що міністр закордонних справ Кацуя Окада вже розпорядився організувати комісію експертів, яка розслідує ствердження про інші секретні договори між США та Японією, нібито укладених при попередніх консервативних адміністраціях, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «До рук журналістів потрапив секретний ядерний договір між США та Японією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі