четвер, 30 квітня 2020 20:23

"До кінця року ситуацію не вдасться стабілізувати" - наскільки українська економіка впаде через вірус

"До кінця року ситуацію не вдасться стабілізувати" - наскільки українська економіка впаде через вірус
Володимир Дубровський: Чверть підприємств не працюють. Решта - у пів сили. Фото: Тарас Подолян

Верховна Рада 13 квітня ухвалила зміни до держбюджету на 2020 рік. Це не останні зміни, які доведеться приймати. Вони потрібні. Адже зменшаться надходження, на нас очікує спад економіки.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить економіст Володимир Дубровський.

"Треба було виділити гроші на заходи боротьби з пандемією та наслідками карантину. Владі довелося змінювати всю концепцію бюджету. Раніше намагалися звузити дефіцит, щоб знизити інфляцію, створити передумови для продовження економічного зростання. Зараз наша мета - встояти. Тому збільшили дефіцит бюджету. Фонд для боротьби з епідемією та наслідками карантину розширюватимуть ще", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через обвал цін на нафту Росія може стати агресивнішою

Новий бюджет передбачає падіння економіки на 3,9. Але, за словами економіста, падіння буде більшим.

"У світовій економічній історії немає ситуацій, подібних до сьогоднішньої. Це той випадок, коли інтуїтивні оцінки у прогнозах можуть бути точніші за моделі. Моє чуття підказує, що падіння буде близько 10 відсотків. Чверть підприємств не працюють. Решта - у пів сили. Ще по нас ударить світова криза. До кінця року ситуацію не вдасться стабілізувати. Якщо уряд не вживатиме термінових заходів відродження економіки, буде вкрай важке", - додає експерт.

Повне інтерв'ю з Володимиром Дубровським читайте у журналі "Країна" від 30 квітня.

За новим бюджетом скоротили більше 40 статтей витрат. Найбільше заберуть коштів у Міністерства розвитку громад - 6,8 млрд грн, Міністерства культури - 5 млрд грн, Міносвіти - 4,95 млрд грн. Натомість несподівано додатковий 1 млрд грн отримають судді. На 29,7 млрд грн збільшать фінансування Пенсійного фонду, щоб виконати план уряду з підвищення пенсій та разових виплат. Майже вдвічі менше - 15,5 млрд грн - додатково отримає Міністерство охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «"До кінця року ситуацію не вдасться стабілізувати" - наскільки українська економіка впаде через вірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі