середа, 10 червня 2020 20:23

Для України є два варіанти, як вижити в кризу

Для України є два варіанти, як вижити в кризу
Гліб Вишлінський: Дефіцит бюджету буде 5–7 процентів ВВП. Щоб покрити ці втрати, грошей не вистачить. Фото: Тарас Подолян

Раніше планували, що цьогоріч отримаємо до 4 мільярдів доларів від МВФ.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить економіст Гліб Вишлінський.

"Програму замінили з більш амбітної та довготривалої на короткочасну. Зможемо залучити ще 2 мільярди від Євросоюзу, 1,5 мільярди - від Світового банку, розраховує уряд. Має вистачити, щоб розрахуватися з боргами цього року. Також плануємо профінансувати дефіцит бюджету", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ дав невтішний прогноз українській економіці

Уряд розраховував на падіння вітчизняної економіки на 7,5 відсотка, каже експерт.

"Дефіцит бюджету буде 5–7 процентів ВВП. Щоб покрити ці втрати, грошей не вистачить. Є два варіанти. Перший - зменшуємо дефіцит бюджету. Закриваємо програми, які не є критично важливими. Наприклад, "Велике будівництво" (у планах протягом року звести по сотні шкіл, садочків, стадіонів, 200 приймальних відділень лікарень, 4 тис. км доріг. Роботу почали на понад 300 об'єктах. -Gazeta.ua). Другий – більше брати в борг. Ринки запозичень для країн, що розвиваються, трохи оклигали від гострої кризи початку квітня. Зможемо залучати гроші на внутрішньому та зовнішньому ринках. Але в менших обсягах, ніж раніше", - додає економіст.

Повне інтерв'ю з Глібом Вишлінським читайте у журналі "Країна" від 11 червня.

У новій програмі співпраці України з Міжнародним валютним фондом немає жорстких вимог із конкретних речей, зокрема щодо підвищення комунальних тарифів. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Для України є два варіанти, як вижити в кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі